Groene speelplekken zijn winst voor natuur en spel

Herentse jeugdverenigingen steken een tandje BIJ

Vijf jeugdverenigingen in Herent, zijnde Chiro Herent, Scouts Herent (centrum en Doren), Scouts Veltem, Scouts Diependaal en jeugdhuis de Molotov, maakten ​ hun terreinen bij-vriendelijker. Ze plaatsten een bijenhotel en plantten inheemse bomen, struiken en klimplanten. Deze acties maken hun terreinen aantrekkelijker voor bijen, vogels, vleermuizen en andere natuur. Biodiversiteit en speelwaarde gaan hierbij hand in hand.

 

“Natuur- en speelwaarde gaan in dit project hand in hand. Een kort gemaaide grasvlakte biedt weinig speluitdaging. Schaduwbomen, avontuurlijke speelbosjes waar men kampen kan bouwen, een wilgehut om zich in te verstoppen en eetbare vruchten aan de druivelaars en bramen maken de terreinen voor de leden interessanter. Een groene, avontuurlijke speelplek nodigt uit tot verschillende speelvormen, informeel leren en zich goed voelen. Contact met de natuur is van groot belang voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van jongeren. Hopelijk inspireert dit project andere jeugdbewegingen”, zegt Annabel Pennings, medewerker van Regionaal Landschap Dijleland, coördinator van het project ‘Herentse jeugdverenigingen steken een tandje BIJ’.

 

Alle 5 verenigingen plantten schaduwbomen. Bij Scouts Veltem kwam er een brede houtkant en bij Scouts Herent een heg. De leden van Scouts Diependaal staken de handen uit de mouwen voor de aanleg van een wilgenhut. Jeugdhuis de Molotov plaatste een regenwaterput om de toiletten op aan te sluiten. En bij Chiro Herent kwam er een regenton waarmee ze de pas geplante bomen en het speelbosje water geven in periodes van droogte. ​
De verenigingen maakten ook zelf nestkasten voor vogels en vleermuizen.

“In totaal kwamen er via dit project 180 m² speelbosje, 133 m heg of houtkant, 37 bomen, 40 klimplanten, een wilgenhut, een regenwaterput en -ton, 6 bijenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen extra op de Herentse speelplekken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ”Omdat de 5 jeugdverenigingen hiermee overduidelijk hun terreinen natuurlijker, klimaatbestendiger en groener maakten, steunen we hun duurzaam biodiversiteitsproject met een subsidie van 35.820 euro.”

De provincie steunt het biodiversiteitsproject van de Herentse jeugdverenigingen met een subsidie van 35.820 euro
De provincie steunt het biodiversiteitsproject van de Herentse jeugdverenigingen met een subsidie van 35.820 euro

“We zijn trots dat onze jeugdverenigingen, met de hulp van het Regionaal Landschap Dijleland en de steun van de provincie, hun handen uit de mouwen gestoken hebben voor de praktische realisatie van het project. Bovendien hebben ze zich ook geëngageerd voor het beter benutten van hun terreinen door gedeeld ruimtegebruik. Een modelovereenkomst hiervoor werd reeds goedgekeurd op de gemeenteraad en we zullen deze verder uitvoeren op maat van iedere jeugdvereniging en in het belang van al onze inwoners. En zo steken we in Herent allemaal een tandje BIJ”, besluit Jan Schelstraete, schepen voor leefmilieu in Herent.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Jan Schelstraete

schepen, Gemeente Herent

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be