Gouverneur toont unieke simulator aan collega uit Luxemburg in PIVO

Jan Spooren, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, ontving zijn collega provinciegouverneur van Luxemburg, Olivier Schmitz, voor een bezoek aan het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse. Tijdens dit bezoek ging er bijzondere aandacht naar de Cri-Prak, een simulator voor virtuele oefeningen van noodsituaties. Dit systeem is innovatief en uniek in België.

Het Cri-Prak systeem kan van eenvoudige simulaties tot de meest grootschalige rampscenario’s ​ nabootsen. ​

“Met deze revolutionaire software kunnen de oefeningen heel realistisch worden uitgevoerd, zonder tijdsdruk, zonder extra materiaal of mankracht, en zonder negatieve impact op het milieu”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Enkel Vlaams-Brabant beschikt momenteel over een Cri-Prak. En we zijn dan ook fier om deze simulator aan onze collega uit Luxemburg te kunnen voorstellen en hem het voordeel ervan voor onze noodplanningsdiensten te duiden.”

Gouverneur Jan Spooren toont de unieke oefensimulator aan zijn collega uit Luxemburg
Gouverneur Jan Spooren toont de unieke oefensimulator aan zijn collega uit Luxemburg

Een dergelijk simulator is van groot belang voor de interventie- en noodplanning-diensten. ​ Er kunnen overstromingen, terreuraanslagen en grote branden mee gesimuleerd worden. ​ Bij zo'n rampenoefening staat de samenwerking tussen brandweer, politie, noodcentrales, civiele bescherming en andere hulpdiensten centraal. Bovendien kunnen reële locaties, situaties en gebouwen driedimensionaal worden geïmporteerd.

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Jos De Boeck

Directeur PIVO, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be