Gouverneur Jan Spooren bezoekt ziekenhuis van Tienen

Onze helden zijn ook creatieve ondernemers

Ook in de Vlaams-Brabantse ziekenhuizen is het alle hens aan dek om de toestroom van Covid-19 patiënten de nodige medische zorgen te verstrekken. Gouverneur Jan Spooren brengt samen met Dr. Haenen, hoofdgeneesheer van de provinciale crisiscel en René Wolfs, adjunct van de federale gezondheidsinspecteur een bezoek aan het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Tienen.

“Ik besef dat de druk op onze ziekenhuizen enorm groot is. We zijn vooral bezorgd over het personeel, want voor hen is het fysiek en mentaal zwaar en zijn ze nog moe van de eerste Corona golf. Als gouverneur vind ik het belangrijk om te luisteren naar de noden en bezorgdheden van de ziekenhuizen en om deze aan te kaarten bij de Vlaamse en federale overheid”.   
Jan Spooren, provinciegouverneur

Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis van Tienen, maar ook later op de dag tijdens het bezoek aan het Sint-Maria Ziekenhuis van Halle, wil de gouverneur vooral een hart onder de riem steken van het ziekenhuispersoneel, gaande van hoofdarts en verpleegkundige tot het keuken- en onderhoudspersoneel.  Allemaal zijn ze onmisbare schakels in ons gezondheidssysteem, broodnodig om de levens van vele Corona slachtoffers te redden.

“Door Covid-19 realiseerden we een staaltje van samenwerking in de zorgregio. Als Covid-19 één zaak heeft aangetoond dan is het wel dat de 'ontschotting' van de zorg in de regio tot schitterende resultaten leidt. Door de samenwerking met de eerste lijn, het bestuur en het ziekenhuis is er een betere controle op in- en outflow van patiënten in het ziekenhuis. Hierdoor is de situatie in RZ Tienen voorlopig onder controle. Deze manier van samenwerken is een prototype van geïntegreerde zorg van de toekomst.”
Hans Struyven directeur van het ziekenhuis in Tienen

De gouverneur is aangenaam verrast door het creatief ondernemerschap van het ziekenhuis en hun samenwerking met de eerste lijn en de lokale besturen. Momenteel worden de plannen om de in- en uitstroom van patiënten gesmeed. Over een dikke week wordt de piek in de ziekenhuizen verwacht en om deze goed te kunnen managen werkt het ziekenhuis, samen met de eerste lijn, aan een schakelplan.  Men doet dit niet op vraag van de overheid maar uit eigen inzicht om de crisis te managen maar om de kwaliteitsvolle zorg naar de patiënten te garanderen.  Het is eigenlijk spijtig dat er weinig ruimte en regelgeving is voor dergelijk creatief ondernemerschap. De gouverneur neemt ook dit aspect mee naar de hogere overheid.

Ook burgemeester van Tienen, Katrien Partyka was aanwezig tijdens het bezoek.

“De huidige crisis toont meer dan ooit aan dat nabije, professionele zorg  levensreddend is.  We zijn blij dat we voor deze zorg kunnen rekenen op ons regionaal ziekenhuis.  Van in het begin was er een sterk samenwerking tussen alle Tiense stakeholders, dat is een belangrijke meerwaarde voor onze burgers."
Katrien Partyka, burgemeester Tienen

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be