Gouverneur breidt captatieverbod in Vlaams-Brabant uit
De waterstanden staan momenteel zo laag dat gouverneur Lodewijk De Witte vanaf vandaag een captatieverbod instelt voor alle waterlopen van de provincie Vlaams-Brabant. Uitzondering vormen de onbevaarbare waterlopen Zenne en Demer en de bevaarbare waterlopen Zenne, Dijle, Demer, Kanaal naar Charleroi, Kanaal Leuven-Dijle en Kanaal Brussel-Rupel.
In Vlaams-Brabant geldt sinds eind mei een uitgebreid captatieverbod in het oostelijke Demerbekken en het zuidelijke Dijle- en Zennebekken. In het noorden en westen was het captatieverbod tot nu toe eerder beperkt. Maar ook daar zijn er momenteel zeer lage waterpeilen, de laagste debieten van de voorbije maanden.
“In zo goed als alle stroomgebieden onderschrijden we de vooropgestelde drempels voor het instellen van het captatieverbod”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ”Op basis van deze vaststelling, het advies van de Vlaamse droogtecommissie en de terugkoppeling met het provinciaal droogteoverleg van 4 augustus, hebben we besloten om een captatieverbod in te stellen voor de onbevaarbare waterlopen in de hele provincie Vlaams-Brabant. Uitzondering vormen de onbevaarbare waterlopen Zenne en Demer en de bevaarbare waterlopen Zenne, Dijle, Demer, Kanaal naar Charleroi, Kanaal Leuven-Dijle en Kanaal Brussel-Rupel”.
Een andere uitzondering op dit verbod is ook het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.
“Met de hittegolf in het verschiet is het voor iedereen belangrijk nu extra spaarzaam te zijn met water”, besluit provinciegouverneur Lodewijk De Witte.
Hij roept daarom iedereen op om volgende niet-essentiële activiteiten te vermijden en uit te stellen:
• het bevoorraden van fonteinen;
• het reinigen van verhardingen zoals straten, straatgreppels, voetpaden, terrassen, opritten, parkings en pleinen;
• het besproeien en reinigen van daken, gevels, tenten, luifels;
• het vullen of bijvullen van zwem- en plonsbaden met meer dan 100 liter water;
• het afspuiten van voertuigen, aanhangwagens en opleggers;
• het vullen of bijvullen van vijvers;
• het besproeien van grasvelden, parken, gazons en tuinen;
• het besproeien van sportterreinen en festivalweiden;
• het besproeien van velden en weiden
Meer info; www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen-2020