Gooik wordt fruitparadijs
Gooik bereidt zich voor op een heus fruitjaar.
Gooik en de regio's Pajottenland en Zennevallei waren tot eind 1960 gekend voor de vele hoogstamfruiboomgaarden. Het fruit werd nadien verkocht in Brussel. Nadien is deze traditie stelselmatig teloorgegaan. Maar sinds een tiental jaar is er een opmars van hoogstamboomgaarden, die opnieuw erkend worden omwille van hun waarde voor landschap, biodiversiteit en streekidentiteit.
“Boomgaarden zijn, zeker in een intensieve landbouwgemeente zoals Gooik, stapstenen voor dieren en planten en een leefgebied voor tal van koesterburen, zoals steenuilen en eikelmuizen. Bovendien helpen ze ons in onze strijd tegen de klimaatverandering. Ze capteren CO2 uit de lucht en zorgen voor schaduwrijke plaatsen tijdens periodes van grote hitte”, zo benadrukt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, het belang van boomgaarden.
Met het project ‘Gooiks Fruit’ wil het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Gooik en de VLM, één groot fruitparadijs maken.
“Volgende winter worden er 15 nieuwe boomgaarden aangelegd of hersteld. Er komt een bloesemroute, 50 bloemenakkers worden ingezaaid en kinderen kunnen er kennismaken met het leven in en rond een boomgaard. Wie weet proeven we binnenkort een echte Cuvée Gooik.” zegt Michel Doomst, burgemeester van Gooik.
Met dit project zullen minstens 15 boomgaarden van diverse omvang op privé terrein in Gooik gerealiseerd worden, op locaties die als relevant aangegeven zijn door de boomgaardenkaart van VLM. Er komen enkel boomgaarden buiten de perimeter van de ruilverkaveling en op privé terrein. (Het instrument ruilverkaveling is in eerste instantie gericht op landbouwers. Particuliere landschapsbouwers (= tuineigenaars) kunnen op deze manier hun steentje bijdragen aan het herstel van het landschap.)
De boomgaarden worden aangelegd met streekeigen hoogstamvariëteiten en, waar mogelijk, voorzien van bijkomende biodiversiteits- en landschapsinrichting met gemengde hagen, houtkanten, knotbomen, poelen, bloemenakkers, steenuilkasten, insectenhotels…
11 kernactiviteiten:
-
Aanleg en herstel van 15 boomgaarden
-
Overleg en ondersteuning van (bio-) fruittelers uit Gooik en het Pajottenland
-
Promoten aanplant en verwerking van schaarbeekse kriek in overleg met de stuurgroep Schaarbeekse Kriek
-
Plukteam versterken en sapmobiel in Gooik (website www.goedgeplukt.be)
-
Samenwerking met bijenwerkgroep Bij-een (milieuraad Gooik)
-
Snoeicursussen aanbieden
-
Samenaankoop plantgoed ondersteunen
-
Natuureducatie rond hoogstamboomgaarden
-
Eigenaars ondersteunen in het beheer van hun boomgaard
-
Boomgaardroute Gooik ontwikkelen
-
Begrazingsbeheer aanbieden (herder van het Pajottenland)
Programma 2018-2019
Beheer je boomgaard + aperitief
Demonstratie begrazing / zomersnoeicursus
10 juni 2018 - geboorteboomactie Gooik
Vlinderhappening
Zomersnoeicursus + bijen/vlinder-randactiviteiten
start/oproep Plukteam P&Z
29 juli 2018 - Gooik
After-work-tuinbabbel
tuinadviesavond ‘Leve de Tuin’
14 september 2018 - Gaasbeek
Oogstfeest + Sapmobiel
september 2018 - Dorpsplein Gooik
Wintersnoeicursus
februari 2019 - Gooik