GLS De Regenboog uit Zellik viert 25 jaar educatief natuurbeheer
Educatief Natuurbeheer bestaat dit schooljaar 25 jaar. Jaarlijks nemen een 160-tal scholen deel aan het project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt en gedurende de 25 jaar hebben al meer dan 128.000 leerlingen op deze manier intensief kennis gemaakt met de natuur. 12 scholen en 1 zorginstelling doen al 25 jaar lang mee met het project. Eén van deze scholen is GLS De Regenboog uit Zellik (Asse). Hun leerlingen voeren jaarlijks werken uit in natuurgebied Droogveld.
Leerlingen GLS De Regenboog werken al 25 jaar in natuurgebied Droogveld
De Gemeentelijke Lagere School De Regenboog uit Zellik neemt al 25 jaar deel aan het project en gaat al die jaren werken in het Droogveld, een natuurgebied van Natuurpunt afdeling Zellik.
Onlangs kregen de leerlingen van het 5de leerjaar in de klas uitleg door Lisanne Abts, medewerker van Educatief Natuurbeheer over natuur, biodiversiteit en natuurbeheer.
“Vandaag mogen ze de handen uit de mouwen steken”, zegt juf Lea Plas, die zelf al 20 jaar met haar klas deelneemt aan het project Educatief Natuurbeheer. ”Ze gaan met 52 leerlingen het gemaaid hooi afdragen in het Droogveld. Dat gebeurt met rieken en draagberries. Het is meteen een oefening in samenwerken en een leuke groepsactiviteit. En de leerlingen ontdekken altijd wel een kikker, slak, vogel of ander natuurschoon. Het hoogtepunt elk jaar is met zijn allen op de grote hooiberg gaan zitten en een groepsfoto nemen”.
In het voorjaar gaan de leerlingen nog eens terug om naar de resultaten van hun werk te kijken. Ze zullen dan de vele zeldzame orchideeën kunnen bewonderen. Het bezoek wordt gekoppeld aan zelf natuuronderzoek doen, zoals planten determineren en kriebeldiertjes zoeken en op naam brengen en zelfs luisteren naar de sapstroom in bomen met een stethoscoop.
Leerlingen maken kennis met de natuur door handen uit de mouwen te steken
Educatief natuurbeheer (ENB) laat leerlingen van hoofdzakelijk de 3de graad lagere school kennis maken met de natuur door hen te laten meehelpen in het beheer van een natuurgebied in de buurt van hun school.
Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, vaak in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied, meestal in het voorjaar, om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren.
“Educatief natuurbeheer is een win-win voor alle partijen. De natuurgebieden krijgen heel wat helpende handen die echt een verschil maken bij het natuurbeheer en dus zorgen voor meer biodiversiteit. En de leerlingen leren over de natuur en natuurbeheer en maken topnatuurervaringen mee om nooit te vergeten en krijgen zo respect voor de natuur en het belang ervan. We investeren jaarlijks 55.000 euro in dit project”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.
“We proberen met het project om leerlingen al doende bij te leren over het belang van biodiversiteit, natuurbeheer en natuurbescherming. Het is bovendien ook de uitgelezen kans om hen in contact te brengen met de natuur om hen heen. Op die manier wakkeren we het vlammetje voor natuurpassie aan in een tijdperk waar kinderen nog weinig buiten spelen, laat staan in de natuur. We laten bovendien zien dat natuureducatie en natuurbeleving perfect hand in hand kunnen gaan. Wij zijn blij en trots dat Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant al 25 jaar de handen in elkaar slaan om vele leerlingen topnatuurervaringen te geven”, besluit Lisanne Abts van Natuurpunt.
Bart Nevens
Natalie Sterckx
Lea Plas
Kristin De Ceuster
Frank Ilsbroux