Gezocht: nieuw uithangbord voor korte keten-landbouw

Korte Keten Kop 2020

Wie treedt er in de voetsporen van het ambachtelijk zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter en mag zich de Korte Keten Kop 2020 van de provincie Vlaams-Brabant noemen? Na de verkiezing van vorig jaar, gaat de provincie opnieuw op zoek naar een uithangbord voor duurzame landbouw. Bij het begin van de Week van de Korte Keten, van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni, stelt ze de winnaar voor.

Vorig jaar organiseerde de provincie Vlaams-Brabant voor het eerst de Korte Keten Kop-wedstrijd waarin ze op zoek ging naar een uithangbord voor de korte keten-landbouw.
Korte keten is wanneer voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de producent op het bord terecht komt.

“Meer dan 2.500 mensen maakten er een echte nek-aan-nekrace van en uiteindelijk won het zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter de wedstrijd”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van land- en tuinbouw. “We hernemen deze campagne en gaan terug op zoek naar sterke kandidaten”.

Tot en met 10 maart kan iedereen, die actief is binnen de Korte Keten en een activiteit organiseert tijdens de Week van de Korte Keten, zich inschrijven. Zowel landbouwers als streekproducenten kunnen meedingen.
Een jury stelt een shortlist samen, waarna er in de loop van de maand mei een stemmingsronde volgt.
 

Week van de Korte Keten

Dit jaar vindt de Week van de Korte Keten plaats van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni. In totaal staan er een honderdtal activiteiten op het programma. Dat gaat van wandel- of fietstochten langs boerderijen tot picknicken op een unieke locatie.

“Op die manier verkleint de afstand tussen producent en consument want onbekend maakt onbemind”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “De lekkerste producten worden vaak om de hoek gemaakt. Bovendien heeft dit ook een gunstig effect op ons milieu want, door de korte afstand, kan je er gemakkelijk met de fiets naartoe rijden. De auto kan, bij wijze van spreken, op stal blijven".
 

Eventpromotie 3 maart

Op dinsdag 3 maart organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Steunpunt Korte Keten, de vorming ‘Hoe promoot ik een event op mijn Korte Keten-bedrijf.
Men leert er aan de slag gaan met Facebookevents, hoe een wervende, uitnodigende tekst schrijven voor het doelpubliek en ontdekt er  tips & tricks om de activiteit te promoten.

Praktische gegevens: 
dinsdag 3 maart van 13 tot 17 uur in het Hof ter Vrijlegem in 1730 Mollem (Boven Vrijlegem 41).
’s Avonds vindt dezelfde vorming plaats in Wijgmaal (Remylaan 4b) van 19 tot 22 uur.
De vorming is gratis.
Vooraf inschrijven is wel verplicht via steunpuntkorteketen@ons.be of 016 24 39 54.

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be