Gerestaureerde duiventil en street art in Provinciedomein Huizingen

Het provinciedomein van Huizingen liet zijn duiventil restaureren. Het statige, waardevolle gebouw dateert uit de 19de eeuw. Op een gascabine maakte kunstenaar Dzia een street art. Deze Belgische, internationaal bekende kunstenaar creëerde deze blikvanger op basis van elementen uit het landschap in het domein.

Statige duiventil gerestaureerd

Het historische duivenverblijf, dat gebouwd werd op het einde van de 19de eeuw, werd gerestaureerd. ​
"Het houten vakwerk was aangetast door vocht en dus aan herstelling toe. Met de restauratie is het statige duivenverblijf, dat erg waardevol is in de geschiedenis en uitstraling van het domein, in ere hersteld”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

Ten noorden van het Kasteel van Huizingen staat het koetshuis uit 1879. In de oksel van het L-vormige gebouw werd een duiventoren van drie bouwlagen onder een hoog schilddak met pirons ingeplant. En een kleine duiventil met vakwerkdecoratie staat naast het koetshuis.

De duiventil uit de 19de eeuw werd gerestaureerd.
De duiventil uit de 19de eeuw werd gerestaureerd.

Street art is nieuwe blikvanger domein

Dzia, een Belgische street art-kunstenaar die internationale bekendheid geniet, heeft een gascabine in het domein beschilderd. Deze gascabine staat dicht bij de ingang, aan de rotonde van het kasteel. ​
Hij hield in zijn ontwerp rekening met de Molenbeek, die er vlak naast zal meanderen, en koos daarom voor een ijsvogel en een weidebeekjuffer, dieren die inheems zijn en leven rond water.

Dzia maakte op een gascabine een street art.
Dzia maakte op een gascabine een street art.

Na afloop werd er ook een ecologische anti-graffiti-coating aangebracht om het kunstwerk te beschermen.

De kunstenaar liet zich inspireren door de natuur in de omgeving: een ijsvogel en een weidebeekjuffer.
De kunstenaar liet zich inspireren door de natuur in de omgeving: een ijsvogel en een weidebeekjuffer.

“Dit prachtige kunstwerk kan nu uitgroeien tot een geweldige blikvanger voor de bezoekers van ons domein”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

 

Meer info over het domein: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme/provinciedomein-huizingen

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lotte Testaert

Communicatie Provinciedomein Huizingen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be