Genieten van een zonnebloemenzee in Vlaams-Brabant

Genieten van de zon en vakantie en velden vol zonnebloemen… Het kan ook dichtbij! Vlaams-Brabant staat bekend om zijn felgele bloeiende akkers dankzij koolzaad en mosterd. Enkele pioniertelers geven onze provincie nog extra kleur met hun zonnebloemen.

 

Klimaatvriendelijke zonnebloem

“De klimaatverandering laat zich voelen en stelt ons voor uitdagingen", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. "Landbouwers zoeken antwoorden op de vraag hoe ze moeten omgaan met weersextremen. En daar komt de zonnebloem in beeld."

"Deze bloem profiteert immers van onze warme zomers. Hun diepe, sterke wortels kunnen tot 2 meter diep gaan. Daardoor kunnen ze droogteperiodes veel beter doorstaan dan veel andere gewassen”, vult Kathelijne Ferket, onderzoeker van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, aan.

Bovendien zijn zonnebloemen ook goed voor de bodem. In het najaar worden enkel de zonnebloemhoofden geoogst. Plant en wortelstelsel blijven achter en vergaan tot humus. Humusrijke bodems werken als een goede spons bij hevige regenval en zijn dus ook een goede zaak voor het klimaat.

 

Lokale voeding steeds belangrijker

Rusland en Oekraïne waren tot voor de oorlog nummer 1 en 2 op het vlak van zonnebloemteelt. Lege rekken in de supermarkt maakten duidelijk hoe ver de gevolgen van zo’n conflict reiken. De vraag naar lokale ingrediënten en meer voedselzekerheid klinkt daardoor steeds luider.

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ondersteunt daarom, via het plattelandsproject ‘Zonnebloemteelt fleurt Vlaams-Brabantse landschap op’, landbouwers die met zonnebloemen willen starten. ​
Zij zetten in op meer biodiversiteit en klimaatrobuuste teelten en de inwoners en bezoekers profiteren van een prachtig platteland en lokale hoogwaardige producten.

De zonnebloemenzee in Boutersem
De zonnebloemenzee in Boutersem

Win een kookworkshop met nieuwe teelten

Momenteel kan men op drie plaatsen, Boutersem, Haacht en Herent, in Vlaams-Brabant genieten van een zonnebloemzee.
De kaart met hun ligging is te raadplegen via www.praktijkpuntlandbouw.be/zonnebloem

Op het veld in Boutersem staat ook een zonnebloemkader om echte zonnebloem-selfies of ‘zelfies’ te maken.

In Boutersem staat een zonnebloemkader om selfies te maken.
In Boutersem staat een zonnebloemkader om selfies te maken.

Wie een foto van Vlaams-Brabantse zonnebloemen of een ‘zelfie’ maakt en post op Instagram met #zotvanzonnebloem, maakt kans op een kookworkshop onder leiding van chef-kok Steppe Wouters van De Jacht in Heverlee. Hij gaat aan de slag met ingrediënten van nieuwe teelten van bij ons, zoals zonnebloem en quinoa.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Kathelijne Ferket

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be