Gemeenten besparen meer dan 4 miljoen euro op ICT dankzij VERA

Dankzij het autonoom provinciebedrijf VERA kunnen lokale besturen kosten besparen op hun uitgaven voor informatica- en digitaliseringsprojecten. Vorig jaar kochten Vlaams-Brabantse lokale besturen via diverse raamovereenkomsten van VERA hard- en software aan waarmee ze samen 4.215.772 euro bespaarden. Dit is voor VERA bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige jaar.

VERA is het Vlaams-Brabantse steunpunt voor e-government. Ze begeleidt overheden, zoals gemeenten, OCMW’s, politie- en hulpverleningszones, bij de invoering van e-government. Alle politiezones en gemeenten, behalve Liedekerke, zijn aangesloten.

“We gaan op zoek naar structurele oplossingen voor meerdere besturen tegelijk. Zo worden raamovereenkomsten afgesloten die onder andere dankzij schaalvoordelen de beste garanties inzake kwaliteit en prijs bieden. Met name de raamovereenkomst inzake ICT-materiaal heeft in 2019 voor een enorme besparing van meer dan 2 miljoen euro gezorgd. We hebben hier gestreefd naar lagere prijzen, een uitgebreid gamma en goede ondersteuning door de leverancier”, zegt Véronique Janssens, directeur van VERA.

Aangezien alle lokale besturen met dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden: in een steeds complexere omgeving meer taken uitvoeren met minder budget, kunnen kennis en middelen dankzij samenwerkingsverbanden en raamovereenkomsten efficiënter ingezet worden. Bijgevolg worden tijd, geld en middelen bespaard.

“Het gespaarde bedrag kunnen de besturen gebruiken om opnieuw te investeren in e-government. Op die manier maken we, samen met de lokale besturen, werk van de digitale transformatie en evolueren we naar Vlaams-Brabant als smart region”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor informatica.
 

Top vijf van besparingen

Het bestuur dat in 2019 het meeste bespaarde is Stad Leuven. Zij bespaarden niet minder dan 318.580 euro. Dit voornamelijk dankzij de raamovereenkomst ICT-materiaal.
Tweede in de rij met een besparing van bijna 300.000 euro is HVZ Oost met 295.680 euro. Deze besparing is het resultaat van een combinatie aan verschillende raamovereenkomsten zoals indoor en outdoor draadloos netwerk, IP-telefonie en ICT-materiaal.
Gemeente Grimbergen en gemeente Holsbeek vullen het lijstje aan met besparingen van 210.595 euro en 193.973 euro.
De stad Halle vervolledigt de top vijf met een besparing van 192.467 euro.

Bestuur Besparingen
Stad Leuven  € 318.580
HVZ Oost  € 295.680
Gemeente Grimbergen € 210.595
Gemeente Holsbeek € 193.973
Stad Halle € 192.467
Ferm € 147.009
Gemeente Zaventem € 134.721
Gemeente Meise € 110.802
Gemeente Overijse € 105.068
Zorg Leuven € 99.380

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor informatica, Provincie Vlaams-Brabant

Veronique Janssens

Directeur, VERA

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be