Geen PFOS-vervuiling in bodem PIVO-site

De provinciale brandweerschool op de PIVO-site in Asse maakt geen gebruik van fluorhoudende blusschuimen.

PFOS-vervuiling is een actueel thema. Heel wat hulpdiensten maakten gebruik van materialen die deze stof bevat. ​
De gouverneurs hebben, op vraag van de Vlaamse regering, de opdracht gegeven om de situatie op de verschillende sites te onderzoeken.

“PIVO volgt de geldende milieuvergunning waardoor er sinds 2011 geen PFOS-houdend blusschuim meer gebruikt wordt. Daarnaast worden de blusoefeningen uitgevoerd op een speciaal aangelegde betonnen brandplaat. Hierdoor de kans klein is dat er vervuiling in de omgeving door onze brandweerschool wordt vastgesteld”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.

In het verleden werden op de site testen uitgevoerd. ​

In het grondstaal naast de brandplaat is er geen PFOS aangetroffen. ​
Ook het afvalwater werd getest. Hierin werd in één staalnamepunt, dat zich bevindt voor de afvalwaterzuivering, een beperkte concentratie PFOS aangetroffen. In het gezuiverde afvalwater dat geloosd wordt, werden geen PFOS-concentraties aangetroffen. ​

Om na te gaan waar de bron van deze vervuiling lag, werd er een onderzoek uitgevoerd door een milieudeskundige maar de oorzaak werd niet gevonden. Er is wel een vermoeden dat hier gaat over een historische vervuiling veroorzaakt door oude blusmiddelen of vroegere militaire activiteiten. Er worden in het kader van een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag nieuwe onderzoeken uitgevoerd.

“Belangrijk is dat we zowel in de bodem als in het geloosde afvalwater nog geen PFOS hebben aangetroffen, zodat er geen impact is op de omgeving” benadrukt gedeputeerde Tom Dehaene. ”Er is momenteel dan ook geen reden om verdere maatregelen te nemen. We bereiden momenteel via een gespecialiseerd bedrijf onze nieuwe milieuvergunningsaanvraag van 2023 voor. Uiteraard zal deze moeten voldoen aan alle actuele veiligheidsvereisten”.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jos De Boeck

Directeur PIVO, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be