Geef landbouw in Brabantse Wouden mee vorm

De provincie Vlaams-Brabant doet een oproep aan landbouwers om mee vorm te geven aan landbouw in het toekomstige Nationaal Park Brabantse Wouden. Geïnteresseerden kunnen zich voor 11 september kandidaat stellen voor de klankbordgroep. Doel is om de familiale, duurzame landbouw te verankeren voor volgende generaties.

“De Brabantse Wouden kunnen vanaf eind 2023 uitgroeien tot een Nationaal Park van 10.000 ha, waarvan het Zoniënwoud, Meerdaalwoud, Hallerbos, Dijle-, Laan- en Ijsevallei de natuurlijke ruggengraat vormen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van landbouw.

Landbouw in de Brabantse Wouden (© INTOE’)
Landbouw in de Brabantse Wouden (© INTOE’)

Van bij de start waren er kritische vragen over de aankoop van landbouwgrond buiten de natuur- en bosgebieden. ​

“De Provinciale Landbouwkamer nam die discussies op en overlegde met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Aanvullend gaan we, samen met de werkgroep landbouw en de klankbordgroep, een positief landbouwverhaal uitwerken”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Zo ligt het model van het voedsellandschap op tafel. Hierbij gaan lokale samenwerkingen, met een centrale rol voor landbouwers, verschillende uitdagingen aan. Dat gaat dan om lokale voedselproductie en verkoop in een mooi landschap, toerisme en recreatie, meer biodiversiteit, klimaatmaatregelen of goed bodem- en waterbeheer.

Alle landbouwers uit Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren mogen deelnemen. ​
Tegen eind augustus wordt een representatieve groep van maximum 30 landbouwers samengesteld. De eerste vergadering zal plaatsvinden in het najaar. ​
Deze klankbordgroep zal samenwerken met de werkgroep landbouw, die bestaat uit beleidsmedewerkers, onderzoekers, middenveldorganisaties en vertegenwoordigers uit de gemeenten.

Men kan zich kandidaat stellen via https://rebrand.ly/klankbordgroep

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ine Vervaeke

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be