Fruitboom- en haagplantactie brengt meer groen in Noordwest-Brabant.

De fruitboom- en haagplantactie van het Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) was een succes. Op zaterdag 9 december bedeelde RLGC, samen met provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst, 233 plantgoedpakketten. Dit is samen goed voor 6.990 stuks streekeigen plantgoed

Dankzij de fruitboom- en haagplantactie van het Regionaal Landschap Groene Corridor en de provincie Vlaams-Brabant leggen de inwoners van Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst samen 2,3 km haag, heg of houtkant aan in eigen tuin. Daarnaast krijgen ook 270 hoogstambomen, waaronder tientallen oude variëteiten fruitbomen, een plaats in meer natuurvriendelijke tuinen. 16 nieuwe wilgenhutten sporen kinderen dan weer aan om meer buiten in het groen te spelen. Nieuw in het aanbod van dit jaar was een klimplant. De 76 bestelde wilde kamerfoelies groeien weldra tegen gevels en muren. Deze klimplant absorbeert evenveel fijn stof als een boom.

‘Door deze jaarlijkse fruitboom- en haagplantactie te ondersteunen, stimuleren we natuurlijkere tuinen met meer biodiversiteit’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘De actie kadert in de ‘Leve de tuin’ campagne. Zo brengen we extra leven in de Vlaams-Brabantse tuinen. Tuinvogels en insecten als bijen en vlinders vinden er voedsel en een schuilplaats. Die aanplantingen in tuinen zijn ook nuttig in de strijd tegen de klimaatverandering en maken woonwijken klimaatbestendig. Een boom, struik of klimplant brengt immers koelte in de zomer, zorgt voor extra zuurstof en slaat CO2 op’.

We organiseren deze actie nu al 9 jaar, samen met de aangesloten gemeenten, zodat streekeigen plantensoorten als Gelderse roos, Rode kornoelje of Sporkehout weer in de tuin terecht komen. Ook historische variëteiten van hoogstamfruitbomen uit de regio zoals Jefkespeer of Brabanderskersen worden aangeboden. Op deze manier wordt er niet alleen aan natuur gewerkt in de open ruimte, maar ook in de woonwijken en dorpskernen. Als inwoner van Vilvoorde hecht ik dan ook veel belang aan deze actie’, zegt Magda Van Stevens, gemeenteraadslid van Vilvoorde en voorzitter van Regionaal Landschap Groene Corridor vzw.

Sinds de start van de jaarlijkse plantactie in 2009 werden al meer dan 83.000 stuks plantgoed in hagen, heggen en houtkanten, en 3.700 hoogstambomen aangeplant. Dat is goed voor meer dan 27,6 km haag, heg of houtkant en tal van hoogstamboomgaarden

Haagplantactie-Infographic.jpg

JPG - 93 Kb

Greet De Prins

DienstLeefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Lies Heirman

Regionaal Landschap Groene Corridor

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be