Fruitbeeldig Hageland
11 kunstwerken tussen fruitboomgaarden
Op 11 locaties in de Hagelandse bloesemstreek lieten kunstenaars zich inspireren door de vele boomgaarden in de regio. In Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw duiken binnenkort kunstwerken op die de fruitstreek een extra boost geven. Via drie nieuwe kunstroutes en één familieroute kan men deze kunstwerken ontdekken.
Met de bloesems in aantocht start Toerisme Vlaams-Brabant deze week met de plaatsing van 5 kunstwerken in Kortenaken, Glabbeek, Hoegaarden, Linter en Landen.
Perspectieven in Kortenaken: ‘Shelter’ van Luk Wets
In de Oudestraat op de Ransberg in Kortenaken kan men rustig zitten en genieten van een nieuw kunstwerk van de hand van Luk Wets, een kunstenaar uit het Pajottenland die verliefd werd op het Hageland.
‘Shelter’ is een minimalistisch kunstwerk dat veel overlaat aan de fantasie en verbeelding van de bezoeker. Het biedt een unieke kijk op het omliggende landschap.
Met zijn werk ‘Shelter’ benadrukt Luk Wets het welkom en het thuisgevoel die zo kenmerkend zijn voor deze regio. De toeschouwer die vanuit het juiste perspectief kijkt, wordt verrast door een ‘huis voor het Hageland’. Met dit spel van lijnen wil deze kunstenaar de bezoeker bewust maken van het wisselende perspectief op het landschap dat ook aanwezig is tijdens het wandelen of fietsen in de natuur.
‘Een kunstwerk dat blijft verbazen, net zoals een fietstocht of wandeling door deze prachtige fruitstreek”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Passie van de fruitteler in Glabbeek: ‘Symbiose’ van Wilfried de Cock
Op het kruispunt van de Kwadeplasstraat en de Heirbaan in Attenrode (Glabbeek) kijkt een fruitteler uit over de vallei vanop zijn huisje.
‘Symbiose’, is een werk van Hagelands kunstenaar Wilfried de Cock, die de streek als geen ander kent. Een kunstwerk dat een verhaal vertelt en integraal deel uitmaakt van het landschap. Met zijn werk vertelt Wilfried de Cock het verhaal van de fruitteler en zijn familie wiens levens volledig in het teken staan van de fruitteelt en als het ware vergroeid zijn met de natuur.
Het werk bestaat uit een cortenstalen huisje dat rondom de boom ter plaatse werd geïnstalleerd. De takkenstructuur is zichtbaar in de zijden ervan. Het figuur op het dak van het huisje heeft een huid van bronzen schors.
‘Een mooie vertaling in beeld van hoe gepassioneerd de fruittelers met hun vak omgaan en hoe hun leven volledig in het teken staat van hun fruitteelt’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Op uitkijk in Hoegaarden: ‘Pallox’ van Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven in Hoegaarden
Vanaf 24 maart kan men in de Bronstraat in Hoksem (Hoegaarden), genieten van een imposant kunstwerk, een werk van de hand van Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven, onder meer bekend van de Demertrefplaatsen.
Met hun werk ‘Pallox’ verwijzen zij naar een stukje fruittelersgeschiedenis waarbij fruitpalloxen door de fruittelers als uitkijktoren werden gebruikt om het werk te overzien. De toeschouwer krijgt hier de kans dit unieke, landelijke 360° uitzicht zelf te beleven in de uitvergrote, cortenstalen palloxen toren. De toren is gemarkeerd met verschillende fruitsoorten uit de streek van vroeger en nu. Deze namen vormen bovendien unieke kijkgaten.
‘Een kunstwerk dat in zijn monumentaliteit in contrast staat met het kleurrijke Hagelandse landschap’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Dansende kijkbuis in Linter: ‘Helixagon’ van Frederik Vaes in Linter
In de Rodestraat in Wommersom (Linter) kan men genieten van een bijzonder kunstwerk, gemaakt door Frederik Vaes.
Met zijn werk ‘Helixagon’ combineert Vaes twee vormen: de helix en de hexagon. Met vorm verwijst hij naar de symmetrische vormen van de natuur, waaronder bijvoorbeeld de bijenraat. Deze dansende kijkbuis zuigt de bezoeker als het ware mee in een bijzonder kader op de boomgaarden. Bezoekers zullen in de spiraal kunnen klimmen en genieten van het uitgestrekte zicht.
‘Een kunstwerk dat door zijn speelse vorm de wandelaar en fietser uitnodigt om even stil te staan bij het prachtige boomgaardenvergezicht’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Sereen rustpunt in Landen: ‘Mimesis’ van Wilfried de Cock in Landen
In de Langstraat aan Kapel ‘t Eikske in Landen genieten van een kunstwerk van de hand van Wilfried de Cock.
Met de naam verwijst de kunstenaar naar ‘het zintuiglijk waarneembare’ en wil hij de bezoeker bewust maken van de natuur. Een bijzonder gevoelig kunstwerk in de beide betekenissen, want het kunstwerk bevat teksten in braille én laat de bezoeker even bezinnen en stilstaan bij het landschap. De constructie boven de bank verwijst met zijn gewelf naar de sacrale geschiedenis van de plek. De doorsnede van de appel en de 5 bloesemblaadjes verwijzen naar de fruitteelt in de streek. De beste plek om even tot rust te komen na een fietstocht door het Hageland.
‘Een gevoelig kunstwerk dat aanzet tot een momentje van bezinning in een prachtige omgeving vol geschiedenis’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
‘Fruitbeeldig Hageland’ werd mee mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus met subsidies van Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.