Fotopraat

Tentoonstelling van anderstalige nieuwkomers over ‘thuis zijn’

Anderstalige nieuwkomers, die Nederlands leren in LIGO Oost-Brabant, organiseren de tentoonstelling ‘Fotopraat’. Ze maakten foto’s om hun persoonlijke verhalen te delen, van elkaar te leren en hun ervaringen uit te drukken over het thema ‘thuis zijn’.


LIGO Oost-Brabant, centrum voor basiseducatie, organiseert taalcursussen voor nieuwkomers. Daarbuiten bieden ze ook aan geïnteresseerde anderstaligen extra oefenkansen om Nederlands te leren.
Zo ook aan een groep vrouwen, die meestal al langer in België verblijven, analfabeet zijn en zeer ingebed zijn in een werking die al jaren in buurtcentrum Casablanca in Kessel-Lo bestaat.

Via het project ‘Fotopraat’ leerden ze foto’s maken over het thema ‘thuis zijn’ en hun persoonlijke verhalen delen aan de hand van hun foto’s.
Ze bepaalden samen als groep welke foto's en verhalen hun ervaringen rond het thema het best illustreren. En op basis daarvan werd een tentoonstelling gemaakt.

Foto en tekst uit de reeks 'Fotopraat'
Foto en tekst uit de reeks 'Fotopraat'

Het volledige traject wordt ondersteund door de projectbegeleiders van UCLL, die zowel expertise hebben in laagdrempelige communicatie in het Nederlands als in het aanbieden en stimuleren van rijke taal bij de anderstalige nieuwkomers.

“Met dit project bieden we extra kansen om Nederlands te leren”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakters. “Naast de extra taalkansen wordt er ook gewerkt aan het verbreden van het gemeenschapsnetwerk. De familie en vrienden, de buren van Casablanca, vertegenwoordigers van Dienst Diversiteit, Nomade, andere taalopleidingen van LIGO Oost-Brabant of daarbuiten, universiteiten en hogescholen worden uitgenodigd op deze expo. Daarom investeren we 8.700 euro in dit project”.

Op 30 mei werd de expo 'Fotopraat' ​ officieel ingehuldigd.
Op 30 mei werd de expo 'Fotopraat' ​ officieel ingehuldigd.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Emmy De Weerdt

Medewerker Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be