Fietstoerisme in het Hageland populairder dan ooit

Sterke stijging aantal recreatieve fietsers op vernieuwde fietsnetwerk

Uit de recentste cijfers van het fietsmonitoringsproject van Toerisme Vlaams-Brabant blijkt dat het aantal recreatieve fietsers in 2018 is gestegen tot een recordaantal van 949.119. Het fietspad op de Demerdijk in Werchter blijkt het populairste van het Hageland.

Nieuw fietsnetwerk zorgt voor record aantal fietsers

Het fietsnetwerk van het Hageland en Leuven werd in 2017-2018 volledig vernieuwd met als kers op de taart een nieuwe ‘fietskaart Vlaams-Brabant’ met 2.000 km fietsplezier.

“Er werden nieuwe trajecten geselecteerd en extra verbindingen gemaakt en dat valt duidelijk in de smaak”. zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Met fietstellers werd een inschatting gemaakt van het aantal recreatieve fietsers op het netwerk.
Zo zijn het aantal fietstochten op het fietsnetwerk van het Hageland in 2018 gestegen tot 949.119.
Dit is een stijging van 4,7% ten opzichte van 2017, wat reeds een topjaar was.
Hiermee is 2018 een nieuw recordjaar geworden sinds de metingen gestart zijn in 2011.
De vernieuwing van het fietsnetwerk Hageland-Leuven en de nieuwe fietskaart hebben dus duidelijk gezorgd voor een extra aantrekking van het aantal fietsers.
 

Jaagpad langs de Demer populairste fietspad

Toerisme Vlaams-Brabant investeerde de voorbije jaren in 5 trefplaatsen langs de Demer waar fietsers en wandelaars elkaar kunnen ontmoeten. Deze plaatsen zorgen voor extra beleving langs het fietsnetwerk en zijn een extra reden voor fietsers om het Hageland te ontdekken.

Van de verschillende tellocaties in het Hageland blijkt de fietsteller op de Demerdijk in Werchter het populairste. In 2018 waren er 290.675 fietsers voorbijgereden. Dat zijn er zo’n 15% of 40.000 fietsers meer dan in 2017. Dit fietspad langs de Demer is een mooie verbinding tussen de verschillende Demertrefplaatsen van onder meer Werchter, Begijnendijk en Langdorp.

Ook de ‘IJzerenweg’, een oude spoorwegbedding die loopt van Tienen tot Diest, is een traject dat veel fietsers weten te appreciëren. Jaarlijks zijn er zo’n 100.000 recreatieve fietsers die zo het zuiden van het Hageland ontdekken.
 

Warme weer trekt fietstoeristen aan

Globaal gezien loopt het fietsseizoen van de paas- tot de herfstvakantie. Opvallend was dat in 2018 veel fietsers al in maart hun fiets boven hebben gehaald. April en mei trokken gemiddeld rond de 100.000 recreatieve fietsers per maand. Absolute topmaand van 2018 was juli met zo’n 125.000 fietstochten.

Niet alleen de heraanleg van het fietsnetwerk zorgde voor extra fietsers. Uiteraard zorgde de warme en droge zomer ook voor extra fietsers. Als we kijken naar de gemiddelde temperaturen zien we dat april en mei van 2018 duidelijk warmer waren dan de voorbije jaren.

“De zomer van 2018 heeft verschillende records gebroken qua droogte en temperatuur, maar nu dus ook wat betreft het aantal fietsers”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
 

Fietsers geven boost aan lokale economie

Het fietstoerisme is niet onbelangrijk voor de toeristische uitbatingen op en langs het fietsnetwerk.
Uit een eerdere bevraging blijkt dat de recreatieve fietsers gemiddeld 13,48 euro besteden tijdens of na hun fietstocht.

“Voor het Hageland hebben we berekend dat er zo’n 12.794.124 euro uitgegeven werd in 2018. Het fietstoerisme zorgt dus voor een belangrijke economische meerwaarde voor het toerisme in Vlaams-Brabant”, besluit  gedeputeerde Monique Swinnen. “5% van de fietsers koppelden ook één of meerdere overnachtingen aan hun uitstap, waardoor ook de logies in deze regio mee genieten van dit fietsnetwerk”.

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Baptist Vlaeminck

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be