Fietssnelweg Leuven-Tienen officieel geopend

Leuven vlot en veilig met de fiets bereikbaar vanuit Bierbeek en Boutersem

Op 5 juli werden de eerste fietsers van de F24 feestelijk onthaald op de nieuwe fietssnelweg. De fietssnelweg F24 verbindt Leuven met Tienen. De eerste helft van Leuven tot Boutersem is nu klaar. Vanaf Boutersem kan men voorlopig via een alternatieve route tot in Tienen fietsen.


In april vorig jaar startten de werken op de F24. Er werd gewerkt aan het stuk tussen de Hoegaardsestraat in Leuven tot aan de Rijsmortelstraat in Bierbeek en van de Sint-Ermelindisstraat in Bierbeek tot aan de Boststraat in Boutersem.

Hier ligt nu een hoogwaardige fietssnelweg van 4 meter breed in asfalt. Over de Bierbeekstraat in Bierbeek werd een fietsbrug gebouwd, waarmee de fietsers een kruispunt met gemotoriseerd verkeer vermijden. Voor fietsers is het nu vlot en veilig fietsen tussen Leuven en Boutersem.

“De F24 is een belangrijke schakel voor mensen die in Bierbeek en Boutersem wonen en werken in Leuven. We weten dat de inwoners vol verwachting uitkeken naar een veilige en vlotte verbinding. Dankzij deze fietssnelweg kunnen ze nu de drukke Tiensesteenweg vermijden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We hebben ook ineens verlichting voorzien en in het najaar volgt nog bewegwijzering met het F-logo voor fietssnelwegen.”

Leuven goed ontsloten voor de fiets

Dankzij deze nieuwe, veilige verbinding wordt Leuven een nog beter bereikbaar knooppunt voor fietsers. Het is de vierde fietssnelweg die op de stad aansluit, een vijfde snelweg tussen Leuven en Aarschot is in de maak.

“We vinden het belangrijk dat deze grote fietsverbindingen naadloos aansluiten op het autoluwe fietsnetwerk van onze stad. Zo krijgt de fietsmobiliteit in en rond Leuven pas echt een boost. Fietsstraten zoals de recent afgewerkte Hoegaardsestraat, de Tivolitunnel onder de Tiensesteenweg en de Martelarenlaan zorgen voor een vlottere verbinding met het station van Leuven”, zegt Dirk Vansina, schepen van Leuven.


Bierbeek trots op resultaat ​

Die fietssnelweg Leuven-Tienen biedt de inwoners van Bierbeek een goed alternatief voor een verplaatsing naar werk of school met de auto, weg van de files. Ook de recreatieve fietsers kunnen genieten van deze veilige fietsinfrastructuur.

“We trokken jaren geleden dit dossier in gang en zijn dan ook verheugd dat het nu eindelijk zo ver is”, zegt Cil Cuypers, schepen van Bierbeek. “We kunnen nu vanuit Bierbeek, Korbeek-Lo, Lovenjoel en zelfs Opvelp veel vlotter en veiliger in Leuven geraken.” ​

Boutersem investeert in de fiets

De investeringen van Boutersem hebben zich de laatste jaren bijzonder sterk gefocust op fietspaden.

“De F24 is een hoeksteen binnen ons beleid. Dat deze verbinding er nu ligt is van cruciaal belang voor onze fietsers van en naar Leuven”, zegt Maarten Devroye, schepen van Boutersem. “We gaan verder inzetten op aansluitingen van recreatieve en functionele fietsverbindingen van ons fietsnetwerk met deze fietssnelweg.

 

De aanleg van de fietssnelweg F24 werd voor de helft gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant en voor de helft door de Vlaamse overheid via het fietsfonds. ​
De aanleg van de fietssnelweg werd gerealiseerd door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met de stad Leuven en de gemeenten Bierbeek en Boutersem.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dirk Vansina

Schepen, Stad Leuven

Cil Cuypers

Schepen, Gemeente Bierbeek

Maarten Devroye

Schepen, Gemeente Boutersem

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant
Dronebeeld F24 (copyright Danny Hastire)
Dronebeeld F24 (copyright Danny Hastire)

 

Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek
Fietsers op F24 Leuven-Tienen in Bierbeek

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be