Fietsregistratiesysteem in Assese scholen

Met het fietsregistratiesysteem wil de gemeente Asse, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, 3.300 leerlingen stimuleren en belonen om met de fiets of te voet naar school te komen en zo de schoolomgeving veiliger maken.

In alle kleuter- en basisscholen installeerden de gemeente Asse een speciale scanner om de leerlingen die te voet of met de fiets naar school komen, te registreren. ​
De leerlingen krijgen een persoonlijke tag die ze aan hun boekentas of fiets bevestigen. Wanneer ze te voet of met de fiets komen, wordt deze tag gescand en kunnen ze punten verzamelen. Deze punten worden omgezet naar ‘bucks’ op een Koning Fiets-betaalkaart. Met deze kaart kunnen de kinderen dan iets kopen tijdens evenementen van de school of de gemeente. ​


‘We stimuleren hiermee niet alleen het trappen of stappen op mooie dagen. Door de beloning te verhogen in de winter, bij regenweer of tijdens wegenwerken in de buurt willen we de leerlingen het hele jaar door laten meewerken aan een duurzame en veiligere omgeving. Daarnaast denken we eraan om een prijs aan de ‘Fietsklas of Fietsschool van het jaar’ toe te kennen’, zegt Joris Van den Cruijce, schepen van onderwijs van de gemeente Asse .


“We dragen 59.000 euro bij aan de uitrol van dit fietsstimuleringssysteem in de 12 scholen van Asse via onze subsidie Dr. Mobi. Door het fietsen te stimuleren, verminderen we het aantal auto’s in de schoolomgeving. Zo zorgen we voor een veiligere en overzichtelijke schoolomgeving. Bovendien past dit project in onze provinciale ambitie om klimaatneutraal te worden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Steven Fagard

Fietsmanager luchthaven

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be