Fietsen verandert levens

Fietsschool doorbreekt vicieuze cirkel van vervoersarmoede

Op 29 oktober ontvingen 13 volwassenen uit Meise hun diploma van De Fietsschool. De Fietsschool van Mobiel 21 en beweging.net zorgt ervoor dat volwassenen zich vlotter en flexibeler kunnen verplaatsen. Kunnen fietsen verandert levens. Jaarlijks krijgt Mobiel 21 de steun van de provincie Vlaams-Brabant voor de werking van een Fietsschool in vier gemeenten. Dit jaren waren Vilvoorde, Meise, Diest en Scherpenheuvel-Zichem.


Een duwtje in de rug voor lokale Fietsscholen

“We willen dat elke inwoner de kans krijgt om te leren fietsen en daarvoor terecht kan bij een fietsschool in de buurt. Jaarlijks coacht ‘De Fietsschool’ met onze steun vier gemeenten die fietslessen voor volwassenen organiseren. Het doel van de coaching is om de impact van de lessen te vergroten en een duurzaam aanbod uit te bouwen. De diploma-uitreiking is een mooie bekroning van het harde werk”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

13 fietsers kregen op 29 oktober hun diploma van De Fietsschool in Meise
13 fietsers kregen op 29 oktober hun diploma van De Fietsschool in Meise

Gemeenten die in aanmerking willen komen, engageren zich om een reeks van minimum 15 fietslessen te organiseren voor volwassenen. Dit jaar maakten Vilvoorde, Meise, Diest en Scherpenheuvel-Zichem als eersten gebruik van dit aanbod.


Expertise van Mobiel 21 helpt gemeenten bij organisatie fietslessen

Kunnen fietsen is van cruciaal belang om te geraken waar je moet zijn. De slogan van De Fietsschool is niet voor niets ‘Fietsen verandert levens’. De Fietsschool doorbreekt de vicieuze cirkel van vervoersarmoede en geeft mensen de vaardigheden en het zelfvertrouwen om te gaan en staan waar ze willen. Keer op keer horen we van deelnemers hoe die herwonnen vrijheid en autonomie hun leven zoveel gemakkelijker en actiever maakt”, zegt Ilse Vleugels, lesgever bij De Fietsschool van Mobiel 21.

Via coaching door De Fietsschool van Mobiel 21 krijgen de gemeenten advies hoe ze fietslessen voor volwassenen op een efficiënte manier organiseren.

Het doel is om lokale fietsschoolinitiatieven op te richten en te ondersteunen, overal kwaliteitsvolle fietslessen aan te bieden en op die manier een duurzame dagelijkse en laagdrempelige oplossing te bieden aan mensen in vervoersarmoede.
Deelnemende Fietsscholen kunnen tijdens het traject gebruik maken van aangepaste lesfietsen, helmen, lesmateriaal en stappenplannen.

"Fietslessen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar dragen bij tot emancipatie, integratie, taalstimulering, geeft mensen meer vrijheid en zelfstandigheid. De fiets biedt meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt, voor iedereen een positief verhaal”, zegt Ann Van den Broeck, schepen voor mobiliteit van Meise.

Vrijwilligers worden Fietsvriend

De kwaliteit van een lokale Fietsschool steunt op sterke, enthousiaste vrijwilligers. ​
Beweging.net ondersteunt de lokale Fietsscholen in hun zoektocht naar vrijwilligers. Het zijn immers vrijwilligers die zorgen voor een aanbod op maat voor elke deelnemer en een veilige begeleiding tijdens de eerste ritten in het verkeer. Dankzij hun geduld en praktisch advies kunnen de deelnemers uitgroeien tot zelfstandige, dagelijkse fietsers.

Vaak worden de vrijwilligers ‘Fietsvriend’ van de cursisten. En gaan ze een stap verder door tijdens fietstochtjes het gebruik van de Nederlandse taal te stimuleren. De meeste cursisten zijn nieuwkomers. Samen fietsen wordt zo een waardevolle stap in een integratieproces.

Meer info:

Welkom bij De Fietsschool | De Fietsschool


Kortfilm over De Fietsschool

Info voor gemeenten over De Fietsschool

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Steven Fagard

Fietsmanager luchthaven

Hannelore Depypere

Projectleider fietseducatie, De Fietsschool-Mobiel 21

Sofie Neyens

Stafmedewerker maatschappelijke innovatie, beweging.net

Ann Van den Broeck

Schepen, Gemeente Meise

Griet Vermoesen

Maatschappelijk werker, Dienstencentrum De Spil

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be