Feestelijke heropening voor vernieuwd buurtlokaal Reinaertwijk

Buurtlokaal als ontmoetingsplaats

Het buurtlokaal in de Reinaertwijk in Dilbeek wordt al een aantal jaren voor en door buurtbewoners gebruikt. In de begindagen was er een wasserette, daarna kon men er terecht voor huiswerkbegeleiding en tot slot werd het de uitvalsbasis voor Buurtwerk Dilbeek. Elke dinsdag maken buurtbewoners gratis soep voor de wijk en kunnen bewoners er terecht voor verschillende activiteiten. In het buurtlokaal kan men ook buurtwerker Thim ontmoeten, mensen van Welzijnspunt, de gemeenschapswacht, het CAW en Providentia.

Leen Deraedt, algemeen directeur van woonmaatschappij Providentia licht toe: “Het buurtlokaal versterkt de sociale verbondenheid tussen de bewoners van de wijk. Zo ontmoeten bewoners elkaar in het lokaal, maar ook daarbuiten. Deze succesvolle buurtwerking is niet alleen te danken aan de enthousiaste bewoners zelf, maar ook aan de samenwerking met de verschillende partners.”

Op 13 oktober werd het buurtlokaal in de Reinaertwijk feestelijk heropend na renovatie.
Op 13 oktober werd het buurtlokaal in de Reinaertwijk feestelijk heropend na renovatie.

Renovatie tijdens de zomermaanden

De vaste bezoekers zagen het niet meer, maar de nieuwe zeker wel. Het was hoog tijd om het lokaal eens onder handen te nemen. Providentia en de gemeente Dilbeek investeerden daarom, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, samen in de buurtwerking en het buurtlokaal.

“We investeren graag mee om het samenleven in deze buurt te activeren. Een buurthuis moet aangenaam zijn en daar is de buurt hier zeer goed in geslaagd. We hopen dat andere projecten dit mooie voorbeeld volgen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen.

Een aannemer nam de grotere infrastructuurwerken op zich: enkele muren werden verplaatst zodat de ruimte beter benut werd, de vloer en het plafond werden vernieuwd en de twee toiletten werden vervangen door één groot rolstoeltoegankelijk toilet. Ook kwam er een nieuwe keuken en werd de elektriciteit vernieuwd. De afwerking gebeurde door de buurtbewoners zelf. Zij hebben met veel enthousiasme geschilderd en het buurtlokaal volledig ingericht.


Trots op het resultaat

Het resultaat mag er zijn. Het buurtlokaal is een aangename en gezellige plek geworden waar bewoners kunnen samenkomen en samen dingen kunnen ondernemen. Binnenkort staan er bijvoorbeeld workshops gepland rond ‘beter solliciteren’, ‘wandelen met je GSM’, ‘fietsen voor volwassenen’ en de ‘buurtbakkers’, waarbij de buurtbewoners hun lekkerste taart- en koekjesrecepten delen en samen uitproberen.

Buurtbewoonster Jacqueline vat het mooi samen: ‘Het buurtlokaal is heel belangrijk voor ons, net omdat we, met iedereen die langskomt, een babbeltje kunnen slaan. Vaak zien we dezelfde buren, maar ieder van ons brengt af en toe een nieuw gezicht mee. Zo blijven we nieuwe buren ontmoeten.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Leen Deraedt

Algemeen directeur, Providentia

Els Vandereet

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be