Expo 'Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk' in Diest

De Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt van Diest blaast dit jaar 700 kaarsjes uit. De stad Diest en de Koninklijke Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk vzw zetten dit gebouw deze zomer extra in de kijker met de expo ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’.

 

Monumentaal bouwwerk

In 1321 startte bouwmeester Pierre van Savoye met de bouw van dit monumentale bouwwerk, dat de skyline van Diest al zeven eeuwen domineert. Twee eeuwen heeft het geduurd om de kerk af te werken.

“Om een idee te hebben van hoe oud deze monumentale kerk is, moeten we teruggaan naar de tijdsgeest van de Guldensporenslag. Deze kerk domineert en bepaalt mee het stadsbeeld. Onze bijnaam hebben we zelfs te danken aan het beiaardtorentje De Mosterdpot. Deze 7 eeuwen van trots verdienen een gepaste herdenking en we starten met een prachtige tentoonstelling, met de modernste technieken", zegt Geert Cluckers, schepen van erfgoed van de stad Diest.

De expo 'Zeven eeuwen St.-Sulpitiuskerk' werd officieel geopend
De expo 'Zeven eeuwen St.-Sulpitiuskerk' werd officieel geopend


Beklim de beiaard met een VR-bril

De provinciale erfgoedsubsidie maakt onroerend erfgoed toegankelijk. De subsidie van 12.500 euro zorgt ervoor dat iedereen de expo Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk ook volledig digitaal kan beleven en er werd zelfs een aanbod voor slechtzienden ontwikkeld.

“We ondersteunen projecten die onroerend erfgoed in Vlaams-Brabant ontsluiten en beleefbaar maken. De digitale ontsluiting van de Sint-Sulpitiuskerk is daar een vernieuwend en inspirerend voorbeeld van,” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Bovenop de expo in het Museum voor Religieuze Kunst in de kerk kan men een QR-code scannen op de Grote Markt om een digitale tour op je smartphone te volgen. ​
Nog nooit de beiaard van de Sint-Sulpitiuskerk beklommen? Dan kan men nu zijn kans wagen met een VR-bril en genieten in het Museum voor Religieuze Kunst van het uitzicht over de binnenstad.

De expo kadert in het nieuwe stadsfestival Re:lict. Dat vindt voortaan tweejaarlijks plaats tijdens de maand september en laat bezoekers en inwoners bijzondere erfgoedlocaties in Diest (her)ontdekken.


Praktisch:

  • Wanneer: 1 juni tot en met 30 september 2021: dinsdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.
  • Waar: Museum voor Religieuze Kunst, Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt z/n, 3290 Diest
  • Toegang: gratis
  • Reservatie verplicht via reservatie@vriendenvansintsulpitius.be

Meer info: www.diest.be en www.vriendenvansintsulpitius.be

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Cluckers

Schepen, Stad Diest

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Elise Verhaegen

Stadsmuseum De Hofstadt

Michel Van der Eycken

Voorzitter, Koninklijke Vrienden van de St.-Sulpitiuskerk

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be