Exoskelet moet kinderen met een hersenverlamming helpen revalideren

De KU Leuven ontvangt, via de provincie Vlaams-Brabant, een subsidie van 56.831,80 euro voor de ontwikkeling  van een exoskelet waarmee kinderen met een hersenverlamming kunnen revalideren.

Hersenverlamming is de meest voorkomende oorzaak van een handicap bij kinderen en komt ongeveer bij 1 op de 400 à 500 pasgeboren kinderen voor. 46% van deze kinderen met hersenverlamming kunnen niet zonder hulpmiddelen lopen.

Onderzoekers ontwikkelden de laatste decennia hulpmiddelen voor revalidatie, gaande van eenvoudige uitwendig gedragen hulpmiddelen ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten tot volledige exoskeletten.
Deze hulpmiddelen voor de benen helpen de patiënten de meest optimale manier van lopen te vinden en hun stabiliteit en veiligheid verbeteren.

Revalidatie met behulp van exoskeletten levert mooie resultaten op. Helaas zijn de meeste exoskeletten gemaakt voor volwassenen.

Het project MOTION (Mechanised Orthosis for children with neurological disorders) wil hier verandering in brengen. Dankzij dit project, dat wordt gesteund door het Europese Interreg-programma en gecofinancierd door de provincie Vlaams-Brabant, zullen specialisten van de KU Leuven in UZ Pellenberg nu ook specifieke exoskeletten voor kinderen ontwikkelen.

‘We steunen dit innovatieve project van de KU Leuven omdat het bijdraagt tot de opbouw van kennis en expertise over revalidatietechnologie in onze regio’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. ‘We zijn een kennisregio inzake gezondheidstechnologie en moeten dat ook in de toekomst blijven. Dit project versterkt het UZ Pellenberg als het belangrijkste referentiecentrum voor de behandeling van kinderen met hersenverlamming in ons land’.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams-Brabant

Roel Casteels

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be