Europese fietssnelweg-experts ontdekken Vlaams-Brabantse fietssnelwegrealisaties

Vandaag start de tweedaagse Cycle Highway Academy in Leuven. Een 50-tal fietsexperts uit heel Europa komen naar Leuven en ontdekken de fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel en ervaren het Vlaams-Brabantse fietssnelwegenbeleid.

De Cycle Highway Academy is een Europees initiatief tot kennisdeling. Dit project wil fietssnelwegen uitbouwen en promoten als een kostefficiënte en duurzame mobiliteitsoplossing, een krachtig alternatief en zelfs een concurrent voor gemotoriseerd vervoer.

De F3 is een 31 km lange fietssnelweg van Leuven naar Brussel. In het voorjaar werd de volledige route aangeduid met het fietssnelwegenlogo waardoor de route zeer zichtbaar is geworden. De route is een veel gebruikte woon-werkroute.

‘Hier rolden we in het voorjaar het fietssnelwegenlogo en de bewegwijzering uit over het volledige Vlaams-Brabantse deel van de route, met financiële steun van de Europese Unie (Interreg)’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Dit logo, een blauwe driehoek met witte F, werd in 2016 door de 5 Vlaamse provincies ontwikkeld en heeft tot doel de fietssnelwegen beter zichtbaar en herkenbaar te maken’.

De Europese experts ervaren hoe deze manier van bewegwijzeren de fietsers het nodige comfort biedt om zich over de route te verplaatsen en hoe het fietssnelwegenlogo bijdraagt aan een vlot, veilig en comfortabel woon-werkverkeer langs fietssnelwegen.

Dit logoproject is, op dit moment,  uniek in zijn soort. Over de provinciegrenzen heen zijn afspraken gemaakt en passen alle Vlaamse provincies dezelfde bewegwijzering toe. Stap voor stap wordt iedere route bewegwijzerd daardoor het volledige netwerk op termijn zichtbaar en herkenbaar zal zijn. Fietssnelwegen worden zo een herkenbaar, grenzeloos mobiliteitsproduct.
Daarnaast lanceerden de provincies het afgelopen jaar een nieuwe portaalwebsite www.fietssnelwegen.be waar burgers alle informatie over fietssnelwegen kunnen raadplegen.

 

De Cycle Highway Academy is een initiatief tot kennisdeling dat ontstaan is binnen het Europese project CHIPS (Cycle Highways Innovation for smarter People Transport and Spatial Planning) waarvan Vlaams-Brabant trekker is.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams Brabant

Sofie Pues

Dienst Mobiliteit, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be