Europese fietssnelweg-experts ontdekken Vlaams-Brabantse fietssnelwegrealisaties
Vandaag start de tweedaagse Cycle Highway Academy in Leuven. Een 50-tal fietsexperts uit heel Europa komen naar Leuven en ontdekken de fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel en ervaren het Vlaams-Brabantse fietssnelwegenbeleid.
De Cycle Highway Academy is een Europees initiatief tot kennisdeling. Dit project wil fietssnelwegen uitbouwen en promoten als een kostefficiënte en duurzame mobiliteitsoplossing, een krachtig alternatief en zelfs een concurrent voor gemotoriseerd vervoer.
De F3 is een 31 km lange fietssnelweg van Leuven naar Brussel. In het voorjaar werd de volledige route aangeduid met het fietssnelwegenlogo waardoor de route zeer zichtbaar is geworden. De route is een veel gebruikte woon-werkroute.
‘Hier rolden we in het voorjaar het fietssnelwegenlogo en de bewegwijzering uit over het volledige Vlaams-Brabantse deel van de route, met financiële steun van de Europese Unie (Interreg)’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Dit logo, een blauwe driehoek met witte F, werd in 2016 door de 5 Vlaamse provincies ontwikkeld en heeft tot doel de fietssnelwegen beter zichtbaar en herkenbaar te maken’.
De Europese experts ervaren hoe deze manier van bewegwijzeren de fietsers het nodige comfort biedt om zich over de route te verplaatsen en hoe het fietssnelwegenlogo bijdraagt aan een vlot, veilig en comfortabel woon-werkverkeer langs fietssnelwegen.
Dit logoproject is, op dit moment, uniek in zijn soort. Over de provinciegrenzen heen zijn afspraken gemaakt en passen alle Vlaamse provincies dezelfde bewegwijzering toe. Stap voor stap wordt iedere route bewegwijzerd daardoor het volledige netwerk op termijn zichtbaar en herkenbaar zal zijn. Fietssnelwegen worden zo een herkenbaar, grenzeloos mobiliteitsproduct.
Daarnaast lanceerden de provincies het afgelopen jaar een nieuwe portaalwebsite www.fietssnelwegen.be waar burgers alle informatie over fietssnelwegen kunnen raadplegen.
De Cycle Highway Academy is een initiatief tot kennisdeling dat ontstaan is binnen het Europese project CHIPS (Cycle Highways Innovation for smarter People Transport and Spatial Planning) waarvan Vlaams-Brabant trekker is.