Eten we binnenkort lokale mosterd?

Waar komt het blauwmaanzaad op de pistolets vandaan? En kan lokale mosterd nog lokaler gemaakt worden met mosterdzaad van hier? Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant bracht op 5 juli landbouwers en verwerkers samen om na te gaan of ze samen lokale Vlaams-Brabantse producten kunnen aanbieden.

Lokale producten en eerlijke prijs

“Korte ketens spelen een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaamheid en het versterken van de lokale economie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde landbouw. “Consumenten krijgen toegang tot lokale, hoogwaardige producten. En landbouwers en streekproducenten ontvangen een eerlijke prijs voor hun gewassen en producten”.


Onderzoek naar nieuwe teelten

Wat hebben landbouwers nodig om met een nieuwe teelt zoals mosterdzaad te kunnen starten? En welke eisen hebben verwerkers over de kwaliteit? Dat zijn enkele vragen waarnaar Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant al enkele jaren onderzoek naar voert.

Voorbeelden van nieuwe teelten
Voorbeelden van nieuwe teelten

“Dankzij onze inspanningen is er een groeiende interesse in nieuwe teelten bij zowel landbouwers als verwerkers. Steeds meer landbouwers gaan aan de slag met deze innovatieve gewassen. Verwerkers zien de mogelijkheden om lokale ingrediënten te gebruiken”, zegt Rana Yurduseven, onderzoeker van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.


Ook afzet en kwaliteit van belang

In het Plattelandsproject ‘Korte ketens voor innovatieve nicheteelten’ werd naar nieuwe teelten met potentieel gezocht. Dat een gewas goed groeit op het veld, is niet voldoende om van een geslaagde nieuwe teelt te spreken. Voldoende afzetmogelijkheden zijn essentieel. Daarnaast moet het gewas ook voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Door de samenwerking tussen landbouwers, verwerkers en andere belanghebbenden te stimuleren, worden mogelijkheden gecreëerd voor de vermarkting van deze nieuwe teelten. ​

Inspiratiesessie Korte ketens

Tijdens de openvelddag ‘Akkerbouw en innovatieve teelten’ van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant op 5 juli vond een inspiratiesessie rond korte ketens plaats waarin de knelpunten en kansen van het ontwikkelen van korte ketens werden besproken. In deze workshop konden landbouwers en verwerkers ervaringen uitwisselen en vragen aan elkaar stellen. Tegelijkertijd werden gerechten gepresenteerd die speciaal zijn ontwikkeld met behulp van de nieuwe teelten, om zo de lokale horeca te inspireren.


Wat brengt de toekomst?

“Uiteraard stopt het hierbij niet,” zegt onderzoeker Rana Yurduseven. “We blijven verder werken aan lokaal mosterdzaad. Ook het onderzoek naar deder, zonnebloemen en oliepompoen zetten we voort. Het doel is om nieuwe lokale grondstoffen te ontwikkelen met talrijke toepassingsmogelijkheden.”

 

Gedeputeerde Tom Dehaene
Gedeputeerde Tom Dehaene

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Rana Yurduseven

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be