Erosiebestrijdingswerken in Sint-Genesius-Rode afgerond

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Genesius-Rode voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Kwadeplasstraat. 

Bij hevige regenval trad er ter hoogte van de Kwadeplasstraat meermaals water- en modderoverlast op.

“Deze overlast is afkomstig van een sterk erosiegevoelig landbouwperceel dat grenst aan de Bosstraat, en via een voetweg naar de Kwadeplasstraat en de Kwadebeek afwatert”, zegt Miguel Delacroix, schepen voor landbouw in Sint-Genesius-Rode.

“Om de water- en modderlast aan de Kwadeplasstraat in Sint-Genesius-Rode te bestrijden, investeren we  9.472,26 euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. 

De houthakseldam van 80 meter lang vertraagt het afstromend water en de meespoelende grond kan erachter bezinken. Om onderspoeling te voorkomen werd de dam ongeveer 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op de zomerse droogteperiodes. 

De houthakseldam werd aangelegd door ‘Pro Natura vzw’ uit Roosdaal.

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg 10.524,73 euro.

De landbouwer gaat een overeenkomst afsluiten voor de aanleg van een grasstrook op de akker.

“Onze erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

De gemeente Sint-Genesius-Rode trof eerder al maatregelen om erosieproblemen in de gemeente aan te pakken. Zo werden vijf erosiepoelen, gecombineerd met acht houthakseldammen en grasstroken, aangelegd, om de woningen langs de Priorijlaan en de IJsvogellaan te beschermen. 

“Deze maatregelen kaderen in ons totale waterbeleid”, zegt schepen Miguel Delacroix. “Het regenwater wordt bijgehouden op de plaats waar het valt en kan infiltreren of vertraagd aflopen.Het is immers niet meer de bedoeling om regenwater af te voeren via de rioleringsstelsels.  De natuurlijke buffering zorgt ervoor dat wij minder moeten investeren in de aanleg van dure betonnen bufferbekkens en in het ruimen van riolering na overstromingen”.

 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Miguel Delacroix

Schepen van openbare werken, Gemeente Sint-Genesius-Rode

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be