Erosiebestrijdingswerken in Pepingen afgerond

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Pepingen voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van Hof Ten Bos. Ze plaatsten er een houthakseldam tegen water- en modderoverlast.

Bij hevige regenval kampte de hoeve ‘Hof Ten Bos’ aan de Heikruisesteenweg in Pepingen regelmatig met water- en modderoverlast. 

“Afstroming van de omringende akkers en ook opstuwing van de Bautebrugbeek veroorzaken deze problemen. De hoeve is kwetsbaar omdat ze ‘in een kom’ ligt, omgeven door akkers die in de richting van de hoeve afhellen”, zegt Greta Cochez, schepen voor landbouw in Pepingen.

“Om de water- en modderlast aan de hoeve te bestrijden, investeren we 8.246,46  euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om de afspoeling van de sterk erosiegevoelige akker, ten noorden van de toegangsweg, tegen te houden, werd een houthakseldam aangelegd met een lengte van 70 meter".

Deze dam vertraagt het afstromend water en de meespoelende grond kan erachter bezinken. Om onderspoeling te voorkomen werd de dam ongeveer 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op de zomerse droogteperiodes. 

De houthakseldam werd aangelegd door ‘Pro Natura vzw’ uit Roosdaal.

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg 9.162,73 euro.

Voor de aanleg van deze houthakseldam sloten de gemeente en de twee betrokken landbouwers een overeenkomst af voor een periode van 10 jaar.
De gemeente Pepingen trof al maatregelen om erosieproblemen aan te pakken. In 2018 werd langs de Oudenaaksestraat in Elingen een houthakseldam van 126 meter lang aangelegd om de inwoners daar te beschermen tegen modderoverlast.

“Onze erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.
 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Greta Cochez

Schepen voor landbouw, Gemeente Pepingen

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be