Erfgoedplus wint ‘Oscar van het erfgoed’

Donderdag 21 december 2017 — De portaalsite Erfgoedplus.be won de ‘European Prize for Cultural Heritage Europa Nostra award’, de ‘Oscar’ van het erfgoed. Op 19 december vond de overhandiging van de prijs op Belgische bodem plaats. Erfgoedplus.be is tegelijk een erfgoeddatabank, een erfgoedwebsite en een digitale erfgoedinventaris voor de provincie Vlaams-Brabant en Limburg.

Op 15 mei vond in het Finse Turku de prijsuitreiking van de ‘European Prize for Cultural Heritage Europa Nostra award’ plaats. Europa Nostra reikt jaarlijks deze prijs uit aan organisaties die een uitzonderlijke bijdrage leveren voor cultureel erfgoed en moedigt op deze manier de bescherming van Europees erfgoed aan. Er waren in totaal 39 laureaten uit 18 landen. Ergoedplus.be was de enige Belgische laureaat die gekozen werd uit de 200 indieners.

Erfgoedplus kreeg deze prijs in de categorie ‘opleiding, scholing en bewustmaking’.

‘Erfgoedplus.be biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa. Het integreert immers betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites.  We waarderen in het bijzonder de wijze waarop het platform het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd’, aldus de jury.

‘Erfgoedplus werd in 2009 gelanceerd. Ondertussen staan er meer dan 150.000 erfgoedstukken op deze website. Dat gaat dan zowel om topstukken uit een aantal musea zoals het Sportimonium of het M-Museum, als ‘klein’ erfgoed uit heemkringen, kerken of privécollecties. Het ontsluit een grote diversiteit aan erfgoed, zoals industrieel, agrarisch, religieus, militair en wetenschappelijk erfgoed’, zegt een fiere Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Vanaf 1 januari 2018 wordt Erfgoedplus.be, in het kader van de interne staatshervorming, overgeheveld van de provincies naar Vlaanderen.

 

Dominique Stels Communicatie Erfgoed at Provincie Vlaams Brabant
Tom Dehaene Gedeputeerde voor erfgoed