ENGIE Fabricom trapt vernieuwde Fietstest af

In Halle-Vilvoorde heeft fiets achterstand in woon-werkverkeer

ENGIE Fabricom uit Grimbergen trapt op 2 maart de nieuwe ‘De Fietstest’-campagne van de provincie Vlaams-Brabant op gang. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto drie weken aan de kant om te proeven van de elektrische fiets. Nieuw dit jaar is het aanbod van speed pedelecs.

Om de verkeersproblematiek, en dan vooral de files, in de regio een halt toe te roepen, wil de provincie Vlaams-Brabant meer mensen op de fiets.

“Met De Fietstest overtuigen we werknemers om hun wagen in de garage te laten staan en met de fiets te gaan werken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Zeker in Halle-Vilvoorde is deelnamen van bedrijven aan deze campagne belangrijk want de fiets heeft er in het woon-werkverkeer nog een grote achterstand weg te werken”.

Uit federale cijfers over het woon-werkverkeer uit 2017 blijkt dat het aandeel van de fiets in Vlaanderen 17% bedraagt. Het arrondissement Leuven scoort met 17,8% uitstekend. Maar het arrondissement Halle-Vilvoorde hinkt met 5,3% nog steeds flink achterop, ook al is ook daar een stijging merkbaar want in 2014 bedroeg het aandeel 4,4%.
 

Duurzame mobiliteit staat centraal bij ENGIE

Het is niet toevallig dat ENGIE Fabricom start met De Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. “Duurzame mobiliteit maakt deel uit van de zero carbon transitie waarin we een absolute voortrekker willen zijn”, Philippe Van Troeye van CEO ENGIE Benelux. “We willen er dan ook alles aan doen om onze medewerkers aan te zetten om doordachte en duurzame keuzes te maken voor hun verplaatsingen. De keuze van de ligging van de hoofdzetel op een steenworp afstand van het Brusselse Noordstation heeft daarin geholpen. We ontwikkelen ook duurzame mobiliteitsoplossingen voor onze klanten. We zijn ervan overtuigd dat een koolstofvrije mobiliteit  de hoeksteen van duurzamere steden vormt”.

ENGIE Fabricom is vorig jaar intern gestart met het Fietslease initiatief, waarin een full-servicecontract aan de medewerkers werd aangeboden met een ruime keuze aan fietsen. Als resultaat daarvan werd er in 2019 90.000 km minder afgelegd met de auto, wat goed is voor een CO2 reductie van 13 ton.

Via haar activiteiten werkt het bedrijf ook actief mee aan duurzamere steden, zoals onder andere in Antwerpen met de deelname aan het Noorderlijn-project en in Namen met het uitrollen van een slim verkeerssysteem.
 

Speed pedelec is succes

De nieuwe campagne wordt op gang getrapt door de werknemers van ENGIE-Fabricom uit Grimbergen. Nieuw dit jaar is het aanbod van een speed pedelec.

“De intrede van de speed pedelec is meteen een succes”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “De interesse in de snellere variant van de elektrische fiets is groot. De 16 beschikbare speed pedelecs waren als eerste volledig volgeboekt”.
De testrijders gaan niet onvoorbereid de baan op. Tijdens een startmoment krijgen ze uitleg over de specifieke verkeersregels en is er aandacht voor defensief en hoffelijk rijgedrag.

"De fietsvloot verhuist tussen maart en november elke maand naar een andere werkgever in de regio. Velo vzw levert de fietsen, volgt ze intensief op naar onderhoud en herstel en leidt de logistieke operatie in goede banen. De werknemers uit de sociale economie werden speciaal opgeleid om met de nieuwere fietsmodellen aan de slag te gaan”, zegt Jos Vandikkelen, directeur van Velo.

Later dit jaar nemen het stadsbestuur van  Landen (start 9 maart), de gemeentebesturen van Zaventem, Kortenberg, Affligem, Tiel-Winge en Asse, Bedrijvenzone Webbekom uit Diest, Boston Scientific Benelux & Guidant Europe uit Diegem, Huize Levensruimte uit Scherpenheuvel-Zichem, Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria vzw uit Halle, Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart uit Leuven, Stichting MMDelacroix uit Tienen, Landelijke Thuiszorg en campus Sociale School uit Heverlee nog deel aan het project.

Reeds 1.800 werknemers namen deel aan De Fietstest. Eén op drie fietst verder

De Fietstest is gestart in 2016 met een aanbod van elektrische fietsen, bakfietsen en vouwfietsen. Sindsdien namen al 1.800 Vlaams-Brabantse werknemers deel aan het project. De grote meerderheid van het testpubliek sprak van een heel aangename fietservaring en zou voortaan vaker met de fiets naar het werk pendelen.
Uit peilingen één jaar na de testperiode blijkt overigens dat één op drie werknemers effectief overging tot de aanschaf van een e-fiets en die bovendien vaker gebruikt in het woon-werkverkeer.

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Hans Flore

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be