Energiefactuur daalt dankzij woningrenovatie
Resultaten Ruisbroek Renoveert
De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en Woonwinkel Zennevallei lieten de voorbije twee jaar 8 woningen in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) renoveren. Hiermee hielpen ze ouderen en mensen met een laag inkomen de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen op een betaalbare manier te verbeteren.
Een woning energiezuiniger maken is goed voor de energiefactuur en het milieu, maar het is niet goedkoop. En al zeker niet voor wie het niet breed heeft. Bovendien zijn er veiligheids- en kwaliteitseisen waaraan woningen moeten voldoen.
“Daarom willen we mensen met beperkte financiële mogelijkheden een duwtje in de rug geven om hun woning te renoveren door een aanbod van leningen met uitgestelde terugbetaling. Voor dit jaar hebben we hiervoor 3 miljoen euro uitgetrokken. Dit verbetert niet enkel de woonkwaliteit en het wooncomfort, maar draagt ook bij aan de klimaatdoelstellingen van de provincie”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen.
In 2018 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de gemeente en het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw en Woonwinkel Zennevallei, met de renovatie van 8 woningen volgens deze formule in Ruisbroek.
En de resultaten mogen er zijn:
- 6 platte en 5 hellende daken werden vervangen (en geïsoleerd) en 1 dak werd hersteld
- in 6 huizen werd het buitenschrijnwerk vernieuwd
- in 5 huizen werd de elektriciteit vernieuwd
- in 4 huizen werden er werken uitgevoerd aan de centrale verwarming, waarbij ook een verwarmingsketel en een boiler vervangen werd en een mazouttank werd gesaneerd
- in 4 huizen werd het sanitair vernieuwd
- andere: trapleuning aanbrengen, verlichting plaatsen, plafondrenovatie, renovatie slaapkamer en living
Er is ook een woning bij waarvan dankzij de uitgevoerde werken de EPC waarde is kunnen dalen van F naar C.
De provincie Vlaams-Brabant stelt per renovatie 30.000 euro ter beschikking, een lening die pas terugbetaald hoeft te worden als de woning verkocht, geschonken of verhuurd wordt.
De woningeigenaars worden ook tijdens het hele renovatieproces intensief begeleid. Zo helpt de renovatiebegeleider bij de opmaak van een renovatieplan, het contacteren van aannemers, het vergelijken van offertes, het opvolgen van de werken, het betalen van facturen en het aanvragen van premies.
“Dankzij de subsidie van de provincie hebben wij 8 gezinnen uit Ruisbroek kunnen helpen met de verbetering van hun woonst. Gaande van het vernieuwen van onveilige elektriciteitsuitrustingen, over de vervanging van verouderde/defecte/vervuilende CV ketels, tot raam- en dakrenovatie. Kortom, van in de kelder tot op het dak werden dringende noden aangepakt. Zowel de bewoners als het gemeentebestuur en haar -medewerkers zijn over deze samenwerking en het mooie eindresultaat bijzonder tevreden", zegt Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.
Voorstelling 'Ruisbroek Renoveert':
Resultaten Ruisbroek Renoveert.pptx
PPTX - 10 Mb
Vlaams-Brabant renoveert
Concreet werden met deze formule de afgelopen jaren al 114 renovatieprojecten uitgevoerd waarbij zowel energiebesparende als noodzakelijke veiligheids- en kwaliteitsverbeterende ingrepen werden uitgevoerd aan woningen..
“20 gemeenten hebben dit jaar ingetekend op dit aanbod. Op die manier kunnen we vanuit de provincie inwoners die hun woning in eigendom hebben maar over te weinig financiële mogelijkheden beschikken om belangrijke renovatiewerken uit te voeren, een duwtje in de rug geven om hun woning te renoveren. Niet vergeten dat de provincie ook een aanbod van aanvullende renovatieleningen heeft en dat er ook leningen zijn van de Vlaamse overheid waarop inwoners beroep kunnen doen voor het renoveren van hun woning”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens.
De 20 gemeenten zijn: Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Gooik, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Zoutleeuw, Geetbets, Kortenaken, Linter, Hoegaarden, Landen, Kampenhout, Bever, Keerbergen, Holsbeek, Bekkevoort, Merchtem en Begijnendijk.
Gunther Coppens
Jan Desmeth
Gert Poulman
Frank Ilsbroux