Eerste Vlaams-Brabantse tankstation met LNG in Steenokkerzeel

De provincie Vlaams-Brabant verleende aan de firma Uhoda NV een omgevingsvergunning voor een tankstation met LNG-installatie aan Vliegveld  in Steenokkerzeel. Dit is het eerste LNG-tankstation op het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant.

LNG (Liquified Natural Gas) is vloeibaar aardgas met een extreem lage temperatuur. LNG bestaat voor een groot gedeelte uit methaan. Daarnaast bevat het restgassen die uit ethaan, propaan, butaan en stikstof bestaan. Ook heeft het een hoge dichtheid.
LNG wordt bijna uitsluitend door vrachtverkeer gebruikt.

Aardgas is een fossiele brandstof, maar in tegenstelling tot benzine en diesel is deze brandstof veel minder vervuilende. Het is één van de vele schakels in de transitie naar een duurzamere economie en mobiliteit.

‘We promoten maximaal duurzame vervoersmiddelen, ook voor het vrachtverkeer, zoals vrachtvervoer over water of het spoor. Als vervoer over de weg het enige alternatief is, dan zien we een LNG-voertuig als een betere keuze dan een voertuig op benzine of diesel’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor omgevingsvergunningen (eerste aanleg), milieu en duurzaamheid. ‘We zijn dan ook blij dat vrachtwagens binnenkort ook in onze provincie LNG kunnen tanken’.

Automobilisten kiezen steeds meer voor andere brandstoffen dan benzine en diesel omdat het beter voor het milieu en goedkoper is. Door te rijden op aardgas stoot men minder fijn stof uit. Bovendien is de CO2-uitstoot van deze wagens beduidend minder dan die van benzine- en dieselvoertuigen’.

‘Uhoda denkt toekomstgericht, vandaar onze keuze voor LNG. We zijn dan ook heel tevreden dat de provincie ons ondersteunt in onze toekomstgerichte werking’, aldus Stephan Uhoda, CEO van Uhoda NV. ‘Dat toekomstgericht denken uit zich niet alleen in onze keuze voor LNG. Het luifel van het station zal voorzien worden van zonnepanelen, er komen elektrische laadpalen en de opgewekte energie bij het maken van LNG wordt maximaal gerecupereerd’.

In Vlaanderen zijn er momenteel slechts 3 LNG-tankstations, 2 in Antwerpen en 1 in West-Vlaanderen. Daar komt weldra 1 in Vlaams-Brabant bij.
 

David Vliegen

Uhoda NV

Nadine Herbrand

Diensthoofd vergunningen, Provincie Vlaams Brabant

Tie Roefs

Gedeputeerde voor omgevingsvergunningen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be