Eerste PlattelandsATELIER

Start participatietraject Getestreek

Op donderdag 24 mei organiseerden de provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland het eerste PlattelandsATELIER in Landen. Het PlattelandsATELIER is een activiteit waarop burgers mogen meedenken over het landschap in het kader van het strategisch project Getestreek. Het was meteen de start van ‘OnverGETElijk’, een actie waarbij mensen via postkaarten hun blik op de Getestreek kunnen delen.

In het kader van het strategisch project Getestreek organiseert het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, de eerste participatieve avond ‘PlattelandsATELIER’.

‘Omdat participatie een belangrijke rol speelt in het project willen we de burgers van de Getestreek informeren en samen laten denken over het landschap, de open ruimte en de duurzame integratie van water. Zodat hun ervaringen en kennis van de streek kunnen worden meegenomen in het project’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Sinds kort is de Getestreek geselecteerd om onderdeel te zijn van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap van de VLM. Het doel van dit programma is om problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen.

‘Door intens samen te werken met burgers en andere actoren kunnen we via oplossingen op maat de waterproblematieken in de streek aanpakken. Met het PlattelandATELIER creëren we een opportuniteit voor iedereen om zijn ideeën te delen. Hoe kunnen we in de toekomst water op een duurzame manier beheren en gebruiken? Welke plaats heeft water in ons dagelijks leven? Wat zijn mijn verantwoordelijkheden als burger? Welke plaats heeft water in het landschap?’, zegt Maud Davadan van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland.

Tegelijkertijd wordt de actie ‘OnverGETElijk’ gelanceerd, waarbij mensen via postkaarten hun blik op de Getestreek kunnen delen. Daarbij kunnen ze de vragen op de postkaarten beantwoorden of zelf beeldmateriaal van vroeger en nu bezorgen.

Dit project in een samenwerking tussen het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets, Tienen en Hoegaarden, de Boerenbond, Natuurpunt en Hageland+.

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Vanessa Massaer

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Maud Davadan

Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be