Eerste mobipunt aan station van Tienen lanceert Cambio autodelen
De stad Tienen en de provincie Vlaams-Brabant huldigden vandaag het eerste mobipunt in Tienen in. Daarmee wordt ook meteen het startschot gegeven voor de lancering van cambio autodelen in Tienen. Inwoners en bezoekers van Tienen zullen over drie elektrische wagens kunnen beschikken.
In het kader van het project ‘Maak een mobipunt’ bouwt de provincie Vlaams-Brabant samen met de deelnemende steden en gemeenten, Mobipunt vzw, Autodelen.net en Interleuven een netwerk van mobipunten in de regio uit. Via een mobipunt kan je vlot van het ene op het andere vervoersmiddel overschakelen en onder meer deelauto's en deelfietsen gebruiken. In Tienen wordt vandaag het startschot gegeven van een eerste mobipunt aan het station. Het reeds bestaande aanbod van vervoersmiddelen wordt uitgebreid met deelwagens. Samen met de opwaardering van de stationsomgeving in de komende jaren, wordt het station van Tienen zo uitgebouwd tot een volwaardig interregionaal mobipunt.
“Met het inrichten van dit mobipunt geven we verder uitvoering aan het mobiliteitsplan en het klimaatactieplan van de stad Tienen”, licht schepen van mobiliteit en duurzaamheid Paul De Cort toe. Het station is hiervoor de uitgelezen locatie: het is een knooppunt voor interregionale, regionale en lokale verbindingen, waar het aanbod nu al uit trein, bus, taxi’s en deelfietsen bestaat. Met dit project realiseren we de ontbrekende schakel van ‘combimobiliteit’. Reizigers komen met de trein of het openbaar vervoer naar Tienen en kunnen de laatste kilometers naar hun bestemming te voet of met een deelfiets of deelwagen overbruggen. Mooi meegenomen is dat autodelen een gunstig effect heeft op de parkeerdruk en CO2-uitstoot in de stad. Eén deelwagen vervangt al snel 8 tot 12 wagens. Voor de individuele gebruikers is het een duurzaam, flexibel en goedkoop alternatief voor het bezit van een eigen wagen.”
De Hoppinzuil die aan het mobipunt werd geplaatst, geeft aan gebruikers digitale informatie over alle mobiliteitsdiensten aan het station en op termijn ook over de rest van de vervoerregio. Voor de laadinfrastructuur voor de elektrische deelwagens worden subsidies van het departement Mobiliteit en Openbare Werken verkregen. Na Zoutleeuw en Tienen, wil de provincie samen met de betrokken partners nog 6 andere mobipunten openen in Geetbets, Landen, Linter, Herent, Huldenberg en Rotselaar.
“Wij hopen als provinciebestuur dat andere gemeenten dit initiatief verder oppakken zodat op termijn een kwalitatief en gebiedsdekkend netwerk van mobipunten gerealiseerd kan worden”, aldus Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening.
Startschot voor autodelen in Tienen
Bewoners en professionelen die niet elke dag gebruikmaken van de wagen, kunnen in Tienen voortaan dus een auto uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Wie bij cambio aangesloten is, kan een auto reserveren voor de periode dat hij/zij er één wil, op het moment dat hem/haar het best uitkomt. Een cambiogebruiker betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en kan dus heel wat geld uitsparen als de auto slechts sporadisch gebruikt wordt.
Geert Gisquière van Cambio: “Cambio is financieel echt interessant voor wie weinig met de wagen rijdt. Brandstof, pechverhelping, verzekering: bij cambio is alles in de prijs inbegrepen. Rij je weinig, dan kan autodelen je heel wat geld besparen. Of misschien vormt cambio wel een interessant alternatief voor de 2de wagen in het gezin? Meer dan 40.000 mensen zijn al van de voordelen overtuigd in België, we hopen dat ook de inwoners van Tienen enthousiast zullen gebruikmaken van deze gedeelde auto’s.”
Wie in Tienen wil autodelen, kan terecht aan het ophaalpunt aan de voorkant van het station waar twee wagens ter beschikking staan. Daarnaast stelt ook i-mens zijn deelwagen buiten de kantooruren (dus niet tussen 7 en 18 uur) ter beschikking op de parking op het Sint-Jorisplein.
“I-mens gelooft sterk in duurzaamheid, zeker op het vlak van mobiliteit”, licht voorzitter van i-mens Erwin Devriendt toe. “Onze bedrijfswagens zijn hybride, we hebben een actief fietsbeleid met fietsleases en al onze medewerkers zijn via i-mens gratis lid van cambio. Op al onze locaties in Vlaanderen en Brussel staan elektrische deelwagens. Na de kantooruren staan die ook ter beschikking van de buurtbewoners en alle cambio-gebruikers.”
In Tienen wordt er gestart met 3 volledig elektrische wagens, maar met de bedoeling dit aanbod verder uit te breiden in functie van het gebruik. De stad kan rekenen op een snelle opstart dankzij de steun van Interleuven.
Patrick Willems, (algemeen directeur Interleuven: “Mobiliteit is in onze regio een groot knelpunt, maar ook een enorme opportuniteit. Met dit project hopen we samen met de stad Tienen en onze andere vennoten een bijdrage te leveren in de transitie naar een toekomstgerichte regio, door o.a. duurzame (deel)verplaatsingen te stimuleren en slim om te gaan met de beperkte publieke ruimte.”
Proefaanbod
Inwoners van Tienen die nu aansluiten bij cambio, kunnen tot eind juni beroep doen op het proefaanbod dat cambio samen met de stad aanbiedt.
Dankzij dit proefaanbod met de code 'TIENENDEELT2021' betalen zij geen instapkosten, ter waarde van 35 euro, en kunnen zij het systeem uittesten.
Op donderdag 27 mei is er om 20 uur een online infomoment.
De deelname is gratis en vrijblijvend. Inschrijven kan via www.cambio.be/tienen
Ann Schevenels
Stephan Reniers
Frank Ilsbroux