Eerste boomsleepkampioenschap met Brabantse trekpaarden in Gelrode

Op zaterdag 3 september organiseert vzw ‘De Voermannen van nu’, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, het eerste Vlaams-Brabantse kampioenschap boomslepen in Gelrode. ​

 

Trekpaard terug zichtbaar in samenleving

De afgelopen jaren werden de aangespannen trekpaarden geleidelijk aan geherintroduceerd in de Brabantse bossen. ​
“Via het Europees project ‘Brabants trekpaard: proefprojecten in het kader van innovatieve en duurzame land- en bosbouw’ gingen we, samen met de trekpaardsector, op zoek naar nieuwe invullingen voor het ras in de hedendaagse maatschappij. Die werden gevonden in o.a. de hopteelt, groenonderhoud en zorgsector waar het trekpaard ingezet werd binnen een afgeleide vorm van Hippotherapie”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

De link tussen het trekpaardras en de duurzame bosbouw bleek een groot succes. ​
“De demonstratiedagen konden rekenen op een mooie publieke opkomst en ook vanuit de trekpaardsector zelf was er heel wat interesse voor de heruitgevonden markt. ​ De georganiseerde vormingsmomenten waren dan ook in een mum van tijd volzet. Waarbij we ook voor het eerst een ‘verjonging’ ​ zagen onder de deelnemende trekpaardliefhebbers”, weet gedeputeerde Tom Dehaene.

Boomsleepkampioenschap voor trekpaarden

Die positieve ervaringen waren de stimulans voor vzw ‘De Voermannen van nu’ om een uniek concept uit te werken waarbij zowel ervaren als nieuwe voermannen het tegen elkaar kunnen opnemen. Samen met hun aangespannen trekpaard dienen ze zo snel en foutloos mogelijk een parcours af te leggen waarbij niet alleen kracht maar vooral ook techniek erg belangrijk is.

“Op die manier komt er binnen de provincie Vlaams-Brabant alweer een nieuw trekpaardevenement bij”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Onze provincie is gekend om zijn vele jaarmarkten, stoeten en processies waar het Brabants trekpaard een hoofdrol in opeist. Om die typische trekpaardencultuur te bewaren, werd een activiteitenpremie in het leven geroepen. Die subsidie heeft als doel om trekpaardevenementen te ondersteunen. We zijn dan ook trots om ook na de moeilijke coronajaren vast te stellen dat het trekpaard blijft opduiken in ons dagelijks straatbeeld”. ​

Het boomsleepkampioenschap voor Brabantse trekpaarden vindt plaats op zaterdag 3 september vanaf 10 uur aan de Rillaarsebaan 195 in Gelorde
Ook op zondag 4 september kan men de trekpaarden bewonderen op de jaarlijkse
landbouwdag. ​ ​ ​

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Pieter Berden

Projecten Brabants Trekpaard, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be