Eerste Archeologiedagen in Vlaanderen op 1 en 2 juni

Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni worden de allereerste Archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. Tijdens deze eerste editie worden jong en oud ondergedompeld in de archeologie. Archeologen, musea en liefhebbers organiseren meer dan 50 spannende en educatieve activiteiten.

Op 1 en 2 juni organiseren de provincie Vlaams-Brabant, Forum Vlaamse Archeologie en Vlaamse Ondernemers in Archeologie (VONA) de eerste Archeologiedagen in Vlaanderen.

‘Wie zin heeft in een middeleeuws hapje, wil weten hoe het er op een echte opgraving aan toe gaat of die vondst uit de tuin eens wil laten bekijken’, is zeker welkom op de Archeologiedagen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Tijdens deze eerste editie worden jonge en oude deelnemers, met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar het verleden, twee dagen ondergedompeld in de archeologie.
Niet minder dan een 50-tal activiteiten, verspreid over alle Vlaamse provincies, staan op het programma.

‘Kook met een echte foodarcheoloog, strijd mee in de prehistolympics of maak je handen vuil. Kijk eens binnen in een archeologisch depot, dompel je voor een dag onder in de archeologie van de Eerste Wereldoorlog of ga op wandel met een ervaren gids. In elke provincie valt er wel iets te beleven’, zegt  Kaat De Langhe van het Forum Vlaamse Archeologie.

‘We zijn blij dat de Vlaams-Brabantse archeologiesector actief is’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Met zo’n 17 activiteiten spant onze regio de kroon’.

De provincie Vlaams-Brabant organiseert zelf 4 activiteiten, 1 in Leuven en 3 in Asse:

In het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant op vrijdag 1 juni 2018:
Dubbele lezing: Archeologie in het archief

In een dubbele lezing verken je de nauwe relatie tussen archiefdocumenten en archeologisch onderzoek. Ontdek hoe de studie van beeld- en tekstmateriaal bijdraagt aan het beoordelen van de potentiële archeologische waarde van sites. Historicus Bart Minnen (HAGOK) neemt je mee langs een reconstructie van de (vroeg)middeleeuwse nederzettingsevolutie in de Dijlevallei (Haacht en Keerbergen), die wacht op het doorstaan van de archeologisch toets. Archeoloog Tim Vanderbeken (IOED Oost-Haspengouw & Voeren) vertelt uit praktijkervaring hoe archeologen historische documenten benutten om hun toekomstig werkterrein te analyseren. Met andere woorden, hoe ze zonder te graven al ondergronds erfgoed ontdekken.
Gelieve in te schrijven vóór woensdag 30 mei via documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be of 016-31 49 54

In het PIVO in Asse op zaterdag 2 juni 2018:
KOOKDEMO - proeven van de eeuwigheid (13u tot 17u)

Archeologische kookdemo met proeverij door De Foodarcheoloog.
Toepassing van verloren gewaande kooktechnieken op houtskoolvuur met gebruik van "exclusieve" ingrediënten uit archeologische contexten, onder andere geïnspireerd op opgravingen uit de omgeving. Ontdek hoe vergeten dagelijkse bereidingswijzen en producten vandaag opnieuw vernieuwend kunnen zijn. Of hoe onze voorouders ons een versnelling doen terugschakelen en ons klaarstomen voor een leefbare toekomst.

Kijk binnen in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant

Wat bewaart het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant? Hoe wordt er gewerkt? Krijg een uniek zicht in het depot en ontdek enkele archeologische vondsten uit Vlaams-Brabant.
Rondleidingen in groepjes van 15 personen om 10u, 11u, 11u30, 13u, 14u, 15u, 16u, 17u. Inschrijving verplicht: vooraf via erfgoed@vlaamsbrabant.be (of ter plaatse indien nog vrije plaatsen).
 

Prehistolympics voor gezinnen en groepen

Ga met je familie of in groep een prehistorische wedstrijd aan. Welke stam wint bij speerdrijven, vuur maken, een fluitje maken of mysterieuze voorwerpen herkennen?
De animatoren van het Prehistomuseum in Ramioul begeleiden je bij de strijd.
Je kunt tussendoor ook nog proeven bij de Foodarcheoloog en (mits inschrijving) een rondleiding volgen in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant.
 

Archeologiedagen_advertentie_A6-018.pdf

PDF - 506 Kb

Archeologiedagen_affiche_A2-018.pdf

PDF - 1.5 Mb

Archeologiedagen_flyer-018.pdf

PDF - 1.7 Mb

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Hadewijch Degryse

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Kaat De Langhe

Forum Vlaamse Archeologie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be