Eerste Archeologiedagen in Vlaanderen op 1 en 2 juni
Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni worden de allereerste Archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. Tijdens deze eerste editie worden jong en oud ondergedompeld in de archeologie. Archeologen, musea en liefhebbers organiseren meer dan 50 spannende en educatieve activiteiten.
Op 1 en 2 juni organiseren de provincie Vlaams-Brabant, Forum Vlaamse Archeologie en Vlaamse Ondernemers in Archeologie (VONA) de eerste Archeologiedagen in Vlaanderen.
‘Wie zin heeft in een middeleeuws hapje, wil weten hoe het er op een echte opgraving aan toe gaat of die vondst uit de tuin eens wil laten bekijken’, is zeker welkom op de Archeologiedagen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.
Tijdens deze eerste editie worden jonge en oude deelnemers, met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar het verleden, twee dagen ondergedompeld in de archeologie.
Niet minder dan een 50-tal activiteiten, verspreid over alle Vlaamse provincies, staan op het programma.
‘Kook met een echte foodarcheoloog, strijd mee in de prehistolympics of maak je handen vuil. Kijk eens binnen in een archeologisch depot, dompel je voor een dag onder in de archeologie van de Eerste Wereldoorlog of ga op wandel met een ervaren gids. In elke provincie valt er wel iets te beleven’, zegt Kaat De Langhe van het Forum Vlaamse Archeologie.
‘We zijn blij dat de Vlaams-Brabantse archeologiesector actief is’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Met zo’n 17 activiteiten spant onze regio de kroon’.
De provincie Vlaams-Brabant organiseert zelf 4 activiteiten, 1 in Leuven en 3 in Asse:
In het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant op vrijdag 1 juni 2018: In een dubbele lezing verken je de nauwe relatie tussen archiefdocumenten en archeologisch onderzoek. Ontdek hoe de studie van beeld- en tekstmateriaal bijdraagt aan het beoordelen van de potentiële archeologische waarde van sites. Historicus Bart Minnen (HAGOK) neemt je mee langs een reconstructie van de (vroeg)middeleeuwse nederzettingsevolutie in de Dijlevallei (Haacht en Keerbergen), die wacht op het doorstaan van de archeologisch toets. Archeoloog Tim Vanderbeken (IOED Oost-Haspengouw & Voeren) vertelt uit praktijkervaring hoe archeologen historische documenten benutten om hun toekomstig werkterrein te analyseren. Met andere woorden, hoe ze zonder te graven al ondergronds erfgoed ontdekken. Archeologische kookdemo met proeverij door De Foodarcheoloog. Wat bewaart het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant? Hoe wordt er gewerkt? Krijg een uniek zicht in het depot en ontdek enkele archeologische vondsten uit Vlaams-Brabant. Prehistolympics voor gezinnen en groepen Ga met je familie of in groep een prehistorische wedstrijd aan. Welke stam wint bij speerdrijven, vuur maken, een fluitje maken of mysterieuze voorwerpen herkennen? |