Eerste Archeologiedagen in Vlaanderen groot succes

6.000 bezoekers voor 68 activiteiten

Maandag 11 juni 2018 — Op 1 en 2 juni  vonden de allereerste Archeologiedagen in Vlaanderen plaats. Archeologen, musea en liefhebbers organiseerden over gans Vlaanderen 68 activiteiten. Er kwamen zo’n 6.000 bezoekers op af.

Op 1 en 2 juni organiseerden de provincie Vlaams-Brabant en het Forum Vlaamse Archeologie de eerste Archeologiedagen in Vlaanderen. De 68 activiteiten van deze pilooteditie lokten zo’n 6.000 bezoekers.
 

Verdeling van het aantal bezoekers per provincie

 

Vlaams-Brabant

1.650

Oost-Vlaanderen

1.150

West-Vlaanderen

2.000

Antwerpen

   550

Limburg

   650


‘We zijn vooral tevreden over de diversiteit in het aanbod. Er waren zowel kleine, diepgaande lezingen of rondleidingen als grote publiekstrekkende opgravingen  zoals de Ieperse Meersen of het Kartuizerklooster in Leuven. Er waren activiteiten voor jong en oud. Enkele kinderen lieten weten dat ze nu weten wat ze later willen worden. Volwassenen polsten al naar de editie van volgend jaar’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

‘Wat ik persoonlijk het allerfijnste vond aan de archeologiedagen was dat echt iedereen, organisatoren en deelnemers, super enthousiast was en dat iedereen het gevoel had dat de Archeologiedagen goed en nodig zijn’, zegt  Kaat De Langhe van het Forum Vlaamse Archeologie.

Voor de doorstart van deze pilooteditie naar volwaardige Archeologiedagen krijgen de provincie Vlaams-Brabant en het Forum Vlaamse Archeologie een subsidie van 24.149 euro van Vlaanderen in het kader van het Europees Erfgoedjaar.

In 2019 zal een tweede editie van de Archeologiedagen georganiseerd worden.

Tom Dehaene gedeputeerde voor erfgoed
Kaat De Langhe Forum Vlaamse Archeologie