‘Eerst OKAN, nu IK KAN.’
Nieuwe gids voor anderstalige leerlingen
De provincie Vlaams-Brabant en het OKAN-team van het Sint-Jozefsinstituut uit Betekom ontwikkelden, met de hulp van het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen, een nieuwe gids om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens en na hun onthaaljaar.
Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen leerlingen uit OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen)-scholen aan de slag met een nieuwe, handige gids, ‘Eerst OKAN, nu IK KAN’.
De provincie Vlaams-Brabant en het OKAN-team van het Sint-Jozefsintituut uit Betekom werkten dit hulpmiddel uit om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar in een OKAN-klas. De gids is ook nog achteraf, in de vervolgschool, bruikbaar voor leerlingen en leerkrachten.
‘Eerst OKAN. Nu IK KAN! Een gids vol hulpmiddelen voor de (ex-)OKAN-leerling’ biedt overzichtelijke stappenplannen, fiches, schrijf- en spreekkaders, websites en een beknopt grammaticaoverzicht.
“In zeer duidelijke taal en ondersteund door fraaie illustraties krijgt de leerling tips over noteren in de les, het maken van taken en samenvattingen, studeren voor toetsen en examens, argumenteren en nog zoveel meer’, zeggen Jolijn Torfs en Zanna Algoed, vervolgcoaches van het Sint-Jozefsinstituut in Betekom.
‘Een goede kennis van het Nederlands staat voor nieuwkomers gelijk aan een stevige basis voor hun toekomst in onze regio’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. ‘Ze worden immers ondergedompeld in de Nederlandse taal en de Vlaamse cultuur. Niet alleen het onthaaljaar, maar zeker ook de jaren na de onthaalklas zijn uitdagende jaren voor hen. We zorgen er dan ook voor dat alle OKAN-scholen binnen de provincie dit schooljaar met de gidsen aan de slag kunnen. Door de ondersteuning van dit waardevolle initiatief hopen we het leerproces van onze anderstalige leerlingen te versterken’.