Een tweede leven voor de blauwe deelfietsen
Project Blue-bike Refurbished succesvol afgerond in Vlaams-Brabant
Hoe vorm je afgedankte Blue-bikes om tot zo goed als nieuwe fietsen? Vanuit die circulaire vraag lanceerde Groep INTRO samen met Blue-Mobility en de provincie Vlaams-Brabant het Blue-bike Refurbished project. Concreet heeft het initiatief 123 Blue-bikes nieuw leven ingeblazen en bewijst het dat duurzaamheid en sociaal ondernemerschap hand in hand gaan.
Van kopzorgen naar kansen
Blue-bikes zijn de blauwe deelfietsen die je terugvindt aan NMBS-stations en andere mobiliteitsknooppunten zoals bushaltes, Hoppinpunten of P&R’s.
“Het Bluebike Refurbished project richtte zich specifiek op de generatie-4 Blue-bikes die eind 2018 en begin 2019 onder meer in Leuven in dienst zijn genomen. Deze fietsen vormden een serieuze uitdaging voor Blue-Mobility door de beperkte voorraad aan vervangstukken. Zonder passende onderdelen leken deze fietsen voorbestemd voor de schroothoop, maar dankzij de inventiviteit en het doorzettingsvermogen van Groep INTRO is het tegendeel bewezen”, aldus Marnix Verhaert van Blue-Mobility.
Groep INTRO heeft met zorg en precisie gezocht naar vervangstukken die niet alleen geschikt zijn, maar ook voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Blue-Mobility. Hiermee is het gelukt om de fietsen niet alleen te herstellen, maar ook hun levensduur met meerdere jaren te verlengen.
“Zonder dit project waren we verplicht de fietsvloot in Leuven te vernieuwen”, gaat Marnix Verhaert verder. “Dankzij het Blue-bike Refurbished project konden we onze vloot aan het station van Leuven bestendigen zonder nieuwe fietsen te moeten aanschaffen.”
Sociale impact
Een belangrijke pijler van het project is de sociale impact. Groep INTRO biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om werkervaring op te doen en zich te ontwikkelen in een ondersteunende omgeving. De refurbished fietsen zijn dan ook het resultaat van hard werk en toewijding van deze werknemers.
“Met het project behalen we twee doelstellingen van Groep INTRO”, legt Dimitri Strybos, stafmedewerker sociaal-circulaire economie bij Groep INTRO uit. “We bieden werkgelegenheid en opleiding aan mensen die dit het hardst nodig hebben, terwijl we tegelijkertijd een circulaire meerwaarde creëren.” Dimitri benadrukt het groeiende belang van circulariteit in onze samenleving. “Circulariteit wint aan interesse”, zegt hij. “Ook het klimaat is een belangrijke drijfveer. Mensen kiezen steeds vaker milieubewust. We kunnen de CO2-voetafdruk sterk verminderen door meer te hergebruiken.”
Toekomstperspectieven
Met het Blue-bike Refurbished project heeft Vlaams-Brabant een inspirerend voorbeeld gegeven van hoe duurzaamheid en sociaal engagement hand in hand kunnen gaan. De refurbished Blue-bikes zijn niet alleen een oplossing voor de praktische problemen van Blue-Mobility, maar betekenen ook nieuwe kansen voor de mensen die aan dit project hebben meegewerkt.
“Circulair ² x sociaal. Deze formule vat dit project mooi samen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor sociale en circulaire economie. “Delen zit immers in het hart van de circulaire economie. Als deze deelfietsen dan nog eens hersteld worden, dan is dat dubbel circulair. En als de herstellingen uitgevoerd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan is dat op de koop toe ook nog eens sociaal. Redenen genoeg dus voor de provincie om dit mooie project te ondersteunen met een subsidie van 17.955 euro”.
Ann Schevenels
Dimitri Strybos
Katrijn Geyskens