Een trekpaard in de klas

Nieuwe uitleenkoffers over het Brabantse trekpaard

Het voortbestaan van het Brabantse trekpaard staat onder druk. Om dit Vlaams-Brabantse symbool meer onder de aandacht van de jongere generaties te brengen, ontwikkelde de provincie Vlaams-Brabant, met Europese steun, speciale uitleenkoffers. Deze koffers bevatten educatieve spellen waarmee men in scholen aan de slag kan gaan. Er zit bijvoorbeeld een mini-trekpaard in dat de leerlingen kunnen op- en aftuigen.


“Om het voortbestaan van het Brabants trekpaard te verzekeren, zijn we op zoek naar nieuwe invullingen en toepassingen voor het ras in de hedendaagse maatschappij. Eén van onze aandachtspunten is dan ook om de jongere generaties terug in contact te brengen met het paard. Het trekpaard is immers met zijn zachtaardige karakter een grote kindervriend. Omdat het voor scholen vaak te moeilijk is om met hun kinderen op uitstap te gaan naar fokkerijen of stoeterijen, hebben we uitleenkoffers ontwikkeld die het Brabants trekpaard op een speelse manier naar de scholen moet brengen. Door het trekpaard uit de sfeer van oud en ambachtelijk te trekken, hopen we om het meer bereik te geven”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

Om het Brabants trekpaard onder de aandacht van de jeugd te brengen, ontwikkelde de provincie uitleenkoffers voor scholen
Om het Brabants trekpaard onder de aandacht van de jeugd te brengen, ontwikkelde de provincie uitleenkoffers voor scholen

De uitleenkoffers bevatten educatieve spellen. Er zit bijvoorbeeld een mini-trekpaard in dat de leerlingen kunnen op- en aftuigen. Deze koffers kunnen door de scholen gratis ontleend worden via www.brabantstrekpaard.be

Het educatief pakket is opgesplitst in twee leeftijdscategorieën: het kleuteronderwijs en de jongere graden van het lager onderwijs. ​ ​
Voor de kleuters bestaat de koffer voornamelijk uit spelmaterialen waarmee ze zelf op ontdekking kunnen gaan. Zo zijn er kleurplaten, knipfiguren, prentmateriaal en een memoryspel waardoor de koffers ook bijdragen aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en het stimuleren van denk- en taalvaardigheden. Al zullen natuurlijk de speeldozen die openplooien tot een paardenstal en de miniversie van het trekpaard de grote aandachtstrekkers zijn.

Via de uitleenkoffers kunnen leerlingen op een speelse manier leren over het Brabants trekpaard
Via de uitleenkoffers kunnen leerlingen op een speelse manier leren over het Brabants trekpaard

Bij de koffers voor het 2de tot 4de leerjaar van het lager onderwijs, wordt er al meer kennis overgebracht. Door middel van quizkaarten kunnen de kinderen samen hun algemene kennis van het trekpaard testen. Met prentmaterialen leren ze hoe belangrijk het ras vroeger was in de land- en bosbouw. Het trekpaardbeeld wordt ook gebruikt, al zit het hier verwerkt in een opdracht waarbij de kinderen zelf het paard moeten op- en aftuigen.

“Leerkrachten kunnen zonder voorkennis van het trekpaard een leuke lesactiviteit uitwerken met de beschikbare materialen. Al blijven wij natuurlijk hopen dat het ontlenen van de koffers zo veel mogelijk gecombineerd wordt met het ‘echte’ werk: een uitstapje naar een plaatselijke fokker, de opa van een leerling die met zijn trekpaard naar de school trekt of een bezoekje aan het museum van Vollezele van wie de vrijwilligers ook aan de slag zullen gaan met de koffers”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

De uitleenkoffers ‘Een trekpaard in de klas’ werden uitgewerkt in het kader van een Europees PDPO waarbij er gezocht wordt naar nieuwe, innovatieve toepassingen voor het Brabants trekpaard.

Meer info: www.brabantstrekpaard.be

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Pieter Berden

Projecten Brabants Trekpaard, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be