Een klimaatrobuuste en groene woning met hulp van groenadviseur

De provincie Vlaams-Brabant investeerde een bedrag van 75.000 euro in het klimaatproject ‘Groendaken, groengevels en ontharding’ van 3Wplus. Met dit project wil 3Wplus samen met de 10 gemeenten Asse, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Steenokkerzeel, Ternat en Zemst inwoners stimuleren en ontzorgen om hun dak, gevel of de ruimte rond hun woning groener en klimaatrobuuster te maken.

Gedeputeerde Bart Nevens en schepen Gwenny De Vroe bezochten een groendak in Kampenhout, dat aangelegd werd op advies van Annelore Michiels van 3Wplus
Gedeputeerde Bart Nevens en schepen Gwenny De Vroe bezochten een groendak in Kampenhout, dat aangelegd werd op advies van Annelore Michiels van 3Wplus


“Een groendak, groene gevel en minder ontharding maakt een woning mooier en klimaatvriendelijker. Deze ingrepen verhogen niet alleen de biodiversiteit in de buurt maar brengen ook verkoeling in de zomer en helpen zo tegen hittestress in de dorps-en stadskernen. Groendaken en ontharding zorgen bovendien voor een tragere afvoer van water, wat dan weer goed is voor het grondwaterpeil en helpt tegen wateroverlast”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en waterlopen. ​

Dankzij de bijkomende steun van de gemeenten Asse, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Steenokkerzeel, Ternat en Zemstkunnen de inwoners gratis de groenadviseur van 3Wplus inschakelen voor een begeleiding van a tot z.

"We willen het groene en landelijke karakter van onze gemeente niet alleen behouden, maar ook versterken. Daartoe hebben we een Klimaatplan opgesteld dat uitgaat van samenwerking tussen burgers, bedrijven en bestuur. Het is dan ook fantastisch te zien dat de locatie waar we zijn vandaag hét voorbeeld is van wat burgers kunnen doen om Kampenhout klimaatrobust te maken. Het groenadvies van 3wPlus zal ongetwijfeld nog veel Kampenhoutenaren helpen hun groene droom waar te maken", zegt Gwenny De Vroe, schepen in Kampenhout.

“We gaan langs bij de mensen thuis en stellen een advies op met een overzicht van de maatregelen die ze kunnen nemen”, zegt Annelore Michiels, groenadviseur van 3Wplus. “Daar stopt het niet. Als de mensen interesse hebben in een geveltuin, een groendak of ontharding, helpen we hen met het ontwerp en vragen we offertes op. Ook bij de keuze van de aannemer en de opvolging van de werken zorgen we voor ondersteuning.”

126 mensen toonden al interesse in het project. Dat zorgde tot nu toe voor 95 begeleidingen en 106 realisaties. ​
Zo kregen Wim Boeykens en Karolien Broothaers uit de Laarstraat begeleiding van de groenadviseur bij de aanleg van een groendak.

De groenadviseur en de aannemer op het groendak van Wim Boeykens en Karolien Broothaers uit Kampenhout
De groenadviseur en de aannemer op het groendak van Wim Boeykens en Karolien Broothaers uit Kampenhout

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Gwenny De Vroe

Schepen, Gemeente Kampenhout

Annelore Michiels

Groenadviseur, 3Wplus

Hilde Hacour

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be