Educatief Natuurbeheer viert 25ste verjaardag

Provincie geeft cadeau aan scholen die kwarteeuw leerlingen in contact brengen met natuur

Educatief Natuurbeheer bestaat dit schooljaar 25 jaar. Het project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt laat leerlingen van de 3de graad lagere school kennis maken met de natuur door hen te laten meehelpen in het beheer van een natuurgebied in de buurt van hun school. ​

Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren.

Op 25 jaar werden zo 128.000 leerlingen in contact gebracht met de natuur. 12 scholen en 1 zorginstelling doen al 25 jaar lang mee met het project.

“Om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet voor de natuur, ontvangen zij elk een cadeaubon van 250 euro om inheemse bomen en planten, bloemenzaad of dierenhotels aan te kopen. Zo kunnen ze ook hun eigen schooldomein nog meer vergroenen en aantrekkelijk maken voor vogels, insecten en andere dieren”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Op vrijdag 25 juni overhandigde gedeputeerde Bart Nevens een cadeaucheque aan het 5e en 6e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool De Zandloper uit Wommersom, één van de scholen die zich reeds 25 jaar meedoet met Educatief Natuurbeheer
Op vrijdag 25 juni overhandigde gedeputeerde Bart Nevens een cadeaucheque aan het 5e en 6e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool De Zandloper uit Wommersom, één van de scholen die zich reeds 25 jaar meedoet met Educatief Natuurbeheer

De 12 scholen en zorginstelling zijn

  • VBS St-Pietersschool uit Korbeek-Lo/Leuven
  • GBS ’t Klavertje uit Bierbeek
  • Sint-Janscollege uit Meldert/Hoegaarden
  • GBS De Zandloper uit Wommersom/Linter
  • Montfortcollege uit Rotselaar
  • GLS De Regenboog uit Zellik/Asse
  • VBS Sint-Victor uit Dworp/Beersel
  • GBS Galmaarden uit Galmaarden
  • GBS Centrumschool De Knipoog uit Tollembeek/Galmaarden
  • GBS Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode
  • GLS ’t Populiertje uit Sint-Pieters-Leeuw
  • GBS Toverveld uit Veltem-Beisem/Herent
  • De Maire/Huis in de Stad uit Tienen (dagcentrum personen met een verstandelijke beperking)

 

“Educatief natuurbeheer is een win-win voor alle partijen. De natuurgebieden krijgen heel wat helpende handen die echt een verschil maken bij het natuurbeheer en dus zorgen voor meer biodiversiteit. En de leerlingen leren over de natuur en natuurbeheer en maken topnatuurervaringen mee om nooit te vergeten. Zo krijgen ze respect voor de natuur en het belang ervan”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be