DynaFERM tilt kwaliteitscontrole in fermentatie naar hoger niveau
Nieuwe technologie is doorbraak voor voedingsindustrie

Perseus Biomics uit Leuven en Puratos uit Dilbeek hebben, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een belangrijke doorbraak gerealiseerd in microbiële kwaliteitscontrole. Het project DynaFERM tackelde een cruciale uitdaging in industriële fermentatie: hoe monitor je snel en betrouwbaar microbiële gemeenschappen van bacteriën en gisten tijdens het productieproces? De technologie heeft het potentieel om breed toegepast te worden in de voedingsindustrie en draagt bij aan een sneller en duurzamer productieproces.
Fermentatie is een veelgebruikt proces in de voedingsindustrie waarbij micro-organismen worden ingezet om houdbaarheid te verbeteren en unieke smaakprofielen te ontwikkelen in producten zoals brood, bier, kaas of chocolade. Toch verloopt de microbiële kwaliteitscontrole vaak traag en onnauwkeurig. Traditionele analysemethoden kunnen tot 48 uur duren en laten pas na afloop van het proces toe om in te grijpen. Dit verhoogt het risico op voedselverlies.
“Bij Puratos staat de kwaliteit van onze gefermenteerde producten, zoals levende desemculturen, centraal. Dankzij het project DynaFERM kunnen we nu sneller en nauwkeuriger ingrijpen, wat zowel de kwaliteit van de zuurdesems als de efficiëntie van onze processen ten goede komt,” zegt Vimac Nolla-Ardevol, Research Manager Metabolomics bij Puratos.

“Met de innovatieve DynaMAP-technologie van Perseus Biomics, die binnen 6 uur resultaten levert, hebben we succesvol micro-organismen op stamniveau snel en accuraat kunnen detecteren in complexe fermentatiestalen”, zegt Arno Bouwens, R&D-directeur bij Perseus Biomics.
Provincie steunt innovatie in fermentatie
Het project werd mogelijk gemaakt dankzij een innovatiesubsidie van 90.504 euro van de provincie Vlaams-Brabant via Smart Hub Vlaams-Brabant. Deze steun gaf Perseus Biomics de ruimte om hun technologie te testen in een industriële omgeving en opent een nieuw toepassingsgebied voor het benchtop-apparaat MetaMAP dat dit jaar op de markt werd gebracht voor microbioom-analyse. Met DynaFERM tillen Puratos en Perseus Biomics de kwaliteitscontrole in de industriële zuurdesemproductie naar een hoger niveau.

“Dit project is van groot belang voor de fermentatieregio Vlaams-Brabant, bekend om zijn brouwerijen, industriële bakkerijen, zuivelbedrijven, wijnbouwers en unieke fermentatiebedrijven, zoals Citribel en Paleo. Het is indrukwekkend dat de innovatieve technologie van de start-up Perseus succesvol kan worden ingezet om de industriële uitdagingen van voedingsmultinational Puratos in Groot-Bijgaarden aan te pakken. Zo'n verwezenlijking is enkel mogelijk door innovatie en samenwerking te bundelen. Dankzij onze steun wordt het ecosysteem van voeding en biotech versterkt,” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor economie.
Meer info: https://www.smarthubvlaamsbrabant.be/projecten/dynaferm
Gunther Coppens
Arno Bouwens
Fabienne Verté
Pierre Faché
Frank Ilsbroux