Druk zomerseizoen in de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen

Het mooie zomerweer lokte heel wat bezoekers naar de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen. De provinciedomeinen Huizingen, Kessel-Lo, Halve Maan in Diest en Het Vinne in Zoutleeuw verwelkomden vanaf begin mei tot op vandaag reeds 550.000 bezoekers.

“Onze domeinen bieden laagdrempelige recreatie tijdens de zomermaanden voor de Vlaams-Brabanders. Er zijn de minigolfbaantjes, de vele vijvers waar men kan vissen en bootje varen, de zwembaden, de hoogteparcours maar ook de vele wandelroutes, voor zij die rust en groen verkiezen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

Enkele opvallende vaststellingen. Over de domeinen heen bleek mini-golfen deze zomer het populairst. Samen stonden meer dan 15.000 bezoekers aan de afslag. Kessel-Lo spant de kroon met 6.300 mini-sportievelingen. ​
“Dit is typisch een activiteit voor gezinnen, families of vriendengroepen. Je speelt samen met en tegen elkaar. Ideaal voor de bevordering van de sociale contacten die door corona de afgelopen periode toch eerder beperkt waren,” aldus gedeputeerde Ann Schevenels.

Mini-golfen was de voorbije zomer de meest populaire activiteit in de provinciedomeinen (copyright: Lander Loeckx)
Mini-golfen was de voorbije zomer de meest populaire activiteit in de provinciedomeinen (copyright: Lander Loeckx)

Andere populaire attracties deze zomer waren de roeiboten en pedalo’s in Kessel-Lo (6.200 bezoekers), de mini-cars in Huizingen (16.000 bezoekers, een recordcijfer), de toeristentrein in Huizingen (13.000 bezoekers). In de Halve Maan was de nieuwe ravotburcht-speeltuin een absolute publiekstrekker, terwijl in Kessel-Lo duizenden gezinnen met kinderen de pas geopende natuurlijk waterspeeltuin kwamen ontdekken. Nog opvallend. Al bijna 70.000 bezoekers vonden hun weg naar het parkgedeelte van de Halve Maan met speeltuinen en waterplonslint dat vanaf dit jaar gratis toegankelijk was.

Als natuurdomein bekleedt Het Vinne een aparte plaats in het recreatielandschap. Het ontving van mei tot eind augustus al meer dan 50.000 bezoekers die voornamelijk kwamen wandelen.

Wandelen rond het grootste binnenmeer van Vlaanderen is de favoriete activiteit in Het Vinne (copyright: Lander Loeckx)
Wandelen rond het grootste binnenmeer van Vlaanderen is de favoriete activiteit in Het Vinne (copyright: Lander Loeckx)

“Maar de stijgende fietsverhuur, nu al 10% meer dan in de pre-coronaperiode, maakt duidelijk dat het domein ook voor velen de ideale vertrekplaats is om de omgeving te ontdekken. We hopen wel op snelle regenval, want het meer kent op dit ogenblik de laagste waterstand sinds vele jaren”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

In de openluchtbaden van de Halve Maan Diest en Kessel-Lo vonden samen meer dan 105.000 bezoekers verkoeling. Allicht wordt tegen het einde van het seizoen op 15 september de kaap van 110.000 zwemmers gerond.

Meer dan 105.000 bezoekers vonden afgelopen zomer verkoeling in de zwembaden van Kessel-Lo en Diest (copyright: Lander Loeckx)
Meer dan 105.000 bezoekers vonden afgelopen zomer verkoeling in de zwembaden van Kessel-Lo en Diest (copyright: Lander Loeckx)

De zwemmers in Kessel-Lo zijn voor ongeveer 80% afkomstig uit de eigen regio, in Diest gaat het om 2/3de Vlaams-Brabanders, waaronder 20.000 zwemmers of ongeveer 30% uit Diest zelf, en 1/3de niet Vlaams-Brabanders. ​

De provincie Vlaams-Brabant onderzoekt momenteel alle mogelijke vormen van waterrecreatie, zoals renovatie, vernieuwbouw, zwemvijvers en speelwater, voor de domeinen van Huizingen, de Halve Maan in Diest en Kessel-Lo in Leuven. ​
“We zullen dit niet afwachten om de huidige werking van onze zwembaden dit najaar te evalueren en eventueel bij te sturen naar volgend seizoen”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lieven Elst

Directeur Vrije Tijd, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be