Drijfvuilvangers tegen zwerfvuil in waterlopen

De provincie Vlaams-Brabant plaatst, in samenwerking met Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, stad Aarschot en stad Landen, 6 drijfvuilvangers in haar waterlopen om de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek aan te pakken.

Op 6 gekende probleemlocaties in Aarschot en Landen installeerde de provincie een drijfvuilvanger. Een drijfvuilvanger is een drijvende flexibele constructie die drijvend afval tegenhoudt. Zo is het makkelijker om het verzamelde afval te verwijderen, en de hoeveelheden van de verschillende afvalfracties te monitoren.

Het gaat om de volgende waterlopen:

  • De Grote Laak in Aarschot
  • Heilaak in Aarschot
  • Grote Motte in Aarschot
  • Twee in de Dormaalbeek in Landen
  • Zeyb in Landen

 

Bij de ruimingen van haar waterlopen verwijdert de provincie Vlaams-Brabant, naast obstakels die de normale waterafvoer verhinderen, ook grote hoeveelheden zwerfvuil in het water en op de oevers.

Drijfvuil in waterlopen is op sommige plaatsen een probleem
Drijfvuil in waterlopen is op sommige plaatsen een probleem

“Drijfvuilvangers moeten ons werk vergemakkelijken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Nu kunnen we het verzamelde afval dat zich ophoopt aan zo’n drijfvuilvanger gemakkelijker verwijderen. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Daarom plaatsen we infoborden om te sensibiliseren en sluikstorten te ontraden. Bovendien staan daar strenge straffen op”.

In Landen en Aarschot werden er op 6 plaatsen drijfvuilvangers geplaatst
In Landen en Aarschot werden er op 6 plaatsen drijfvuilvangers geplaatst

“Naast het tegenhouden en verwijderen van het zwerfvuil, en de sensibilisatie over de problematiek, willen we ook de verzamelde afvalfracties monitoren. Daarom houden we statistieken bij van de aard en hoeveelheden van het opgeviste afval”, zeggen Gerry Vranken, schepen van afval en waterbeheersing van de stad Aarschot, en Saartje Ieven, schepen van leefmilieu van de stad Landen. ”Hiervoor maken we afspraken met de provincie. Zo willen we het effect van onze inspanningen onderzoeken, en de bron de vervuiling achterhalen’, aldus beide schepenen.

Gedeputeerde Bart Nevens en schepen Gary Peeters plaatsen het infobord aan de drijfvuilvanger in de Dormaalbeek in Landen
Gedeputeerde Bart Nevens en schepen Gary Peeters plaatsen het infobord aan de drijfvuilvanger in de Dormaalbeek in Landen

Mooimakers ondersteunt dit initiatief actief door zowel de communicatie als de monitoring te bekostigen en mee de analyse uit te voeren op de verzamelde data.
"Op basis van de resultaten treffen we dan gepaste maatregelen, en de impact daarvan brengen we opnieuw in kaart. De opgedane ervaring nemen we dan mee bij soortgelijke projecten in Vlaanderen", zegt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. ​ 

Gedeputeerde Bart Nevens en Erik Verstrepen van de stad Aarschot aan de drijfvuilvanger aan de Grote Motte
Gedeputeerde Bart Nevens en Erik Verstrepen van de stad Aarschot aan de drijfvuilvanger aan de Grote Motte

De provincie Vlaams-Brabant investeerde zo'n 9.000 euro voor de plaatsing van de drijfvuilvangers.

Dit project loopt in samenwerking met en met financiële steun van Mooimakers, het Vlaamse initiatief van de OVAM, Fost Plus en de VVSG tegen zwerfvuil en sluikstort.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Saartje Ieven

Schepen, Stad Landen

Gerry Vranken

Schepen, Stad Aarschot

Jan Verheyen

Woordvoerder, OVAM

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be