Drie nieuwe Zenneterrassen voor landschapspark in Halle
In Halle krijgt het landschapspark, dat een groen en blauw lint zal vormen tussen de deelgemeenten Lembeek en Buizingen, meer vorm. Dit jaar worden er nog drie Zenneterrassen aangelegd aan de Dijkstraat, ter hoogte van het H-H & College, in het Albertpark en een oude molensite langs het Zennepad. Dit past in het bredere plaatje van het strategisch project van de Zennevallei, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de Vlaamse Overheid, de stad Halle en de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel om de leefkwaliteit in deze regio te verbeteren/verhogen.
Zenne wordt opnieuw zichtbaar in de stad
De Zenne is een weelderige, bochtige ader doorheen Halle en omstreken. Vandaag is de rivier weinig zichtbaar aanwezig, toegankelijk en beleefbaar.
De stad Halle wil dit veranderen en realiseert daarom het landschapspark van Halle: een langgerekt groen park van Buizingen tot Lembeek met de Zenne als blauwgroene drager. Het park zal bijdragen aan een duidelijke Halse identiteit en zal de woon- en leefkwaliteit van de stad aanzienlijk opwaarderen.
De waterbeheerder van de Zenne, de Vlaamse Milieumaatschappij, wil met de aanleg van drie nieuwe terrassen en verblijfplaatsen langsheen de Zenne haar steentje bijdragen. De aanwezigheid van een rivier in de stad wordt zo een troef in plaats van de open riool waarvoor deze waterloop lange tijd gekend geweest is.
De VMM financiert zowel het ontwerp, als de aanleg ervan. Momenteel hangt de aanvraag tot omgevingsvergunning uit.
De nieuwe Zenneterrassen zullen schitteren op de volgende plaatsen:
• de oude molensite langs het Zennepad in Buizingen,
• het Albertpark in het stadscentrum
• de Leide (ter hoogte van de Dijkstraat (beter bekend als de Waggelbrug)
Eerder werd al zo’n Zenneterras gerealiseerd in het Elisabethpark. Het is een plek waar men heerlijk kan rusten en genieten met zicht op het stromende water van de Zenne.
Droombeeld voor Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle
De plannen beperken zich niet tot Halle. Ook in de naburige gemeenten Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos krijgt de Zennevallei een stevige opwaardering. Met nieuwe parken, bossen en meer ruimte voor natuur en water, vermindert het risico op overstromingen en wordt de Zennevallei aangenamer om te wonen, werken en leven.
Wandelen op de oevers van de Zenne, door de broekbossen in de natte beemden? Onderweg even binnenspringen in het FeliXart museum of het Herman Teirlinckhuis? Of een zacht parelende geuze drinken in één van de brouwerijen? Een fantastisch droombeeld, waar hard aan gewerkt wordt. En dat gebeurd telkens in samenwerking met inwoners, verenigingen, scholen en bedrijven.