Doe-dag laat jongeren kennis maken met logistieke sector

De logistieke sector is belangrijk voor Vlaams-Brabant. Zo zijn de luchthaven, distributiecentra van een aantal grote warenhuisketens en internationale logistieke centra van grote bedrijven goed voor zo’n 35.000 jobs in de logistieke sector. Maar de schaarste op de arbeidsmarkt stelt de sector voor een belangrijke uitdaging: het nodige personeel vinden om het transport en de logistiek gaande te houden in Vlaams-Brabant. Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, organiseert Regionaal Technologisch Centrum Vlaams-Brabant vzw, in samenwerking met VDAB, Aviato, AirCargo Belgium en de provincie Vlaams-Brabant, op 14 maart een logistieke doe-dag in Vilvoorde.

 

De logistieke sector is goed voor 35.000 jobs in Vlaams-Brabant

De logistieke sector is belangrijk voor Vlaams-Brabant en Vlaams-Brabant is belangrijk voor de logistieke sector. In Vlaams-Brabant is er niet alleen de (inter)nationale luchthaven, maar ook veel logistieke bedrijven, zoals afhandelaars, koeriers, logistieke dienstverleners, hebben er een vestiging.

“Zo werden er via onze luchthaven reeds meer dan een miljard coronavaccins verspreid over de hele wereld. Is er een betere illustratie van de letterlijk levensbelangrijke rol van de Zaventemse luchthaven?”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

Maar ook de bekendste warenhuisketens van het land hebben logistieke vestigingen in Halle, Beersel, Asse of Zemst. Verder zijn er ook nog grote productiebedrijven en groothandelsbedrijven die een logistieke vestiging hebben in onze provincie.
De logistieke sector in Vlaams-Brabant is goed voor zo’n 35.000 jobs. Bovendien zijn er nog logistieke jobs in bedrijven met hoofdactiviteit groothandel, detailhandel en productie.


Arbeidskrachten vinden is een grote uitdaging

Maar de schaarste op de arbeidsmarkt stelt de sector voor een belangrijke uitdaging: het nodige personeel vinden om het transport en de logistiek gaande te houden in Vlaams-Brabant.

Op de Vlaamse lijst van knelpuntberoepen staan er heel wat jobs in de logistiek. Er is een tekort aan leidinggevende en administratieve logistieke medewerkers, zoals expediteurs, dispatchers, douanedeclaranten. Bedrijven zijn hard op zoek naar goederen-behandelaars, zoals hef- en reachtruckchauffers. Ook verhuizers zijn er te kort. In het wegtransport zijn er chauffeurs te weinig, maar ook op het spoor en op het water zijn er onvoldoende mensen bestuurders. Tot slot zijn er ook te weinig postbodes.

Vacatures in de logistieke sector zijn er dan ook meer dan genoeg. De VDAB ontving in het voorbije jaar meer dan 1.800 vacatures in de sector van transport, logistiek en post in Vlaams-Brabant. Eind februari stonden er 374 vacatures open.

“Deze cijfers tonen aan dat we in de logistieke sector grote inspanningen zullen moeten doen om de nodige mensen te vinden. En dat doen we ook”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Zo organiseerden we bijvoorbeeld mee de jobbeurs op de luchthaven. En we stonden mee aan de wieg van het Logistiek Platform Vlaams-Brabant”.

 

Logistiek Platform Vlaams-Brabant

De werkgroep ‘Logistiek Platform Vlaams-Brabant’ is een samenwerking tussen werkgevers, overheden, arbeidsbemiddelaars en de onderwijssector. De bedoeling is de verbetering van de promotie van de logistieke sector, het aantrekkelijker maken van de opleidingen logistiek en ze beter doen aansluiten bij de arbeidsmarkt en informatie en ervaringen uitwisselen over logistieke projecten met het oog op betere afstemming en samenwerking.

“We ondersteunen deze samenwerking met een jaarlijkse subsidie van 5.000 euro”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Hiermee organiseren we bijvoorbeeld de doe-dagen, zoals vandaag in Vilvoorde, of kunnen scholen software en logistieke spellen aankopen waarmee ze hun leerlingen de praktische organisatie van logistiek kunnen aanleren”.

Gedeputeerde Ann Schevenels bezoekt de logistieke doe-dag van 14 maart in Vilvoorde
Gedeputeerde Ann Schevenels bezoekt de logistieke doe-dag van 14 maart in Vilvoorde

Op deze doe-dag in Vilvoorde konden leerlingen uit logistieke richtingen de praktijk van het werken in de logistiek proeven. Ze kregen een initiatie heftruck en konden hun organisatorische talenten testen via logistieke spellen.

 

Meer info: meer uitgebreide tekst over de actuele situatie van de logistieke sector in Vlaams-Brabant en het beleid van de provincie hierover:

De logistieke sector in Vlaams-Brabant.docx

DOCX - 17 Kb

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Vanquaethem

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be