Dit is Diest

Anderstaligen uit Diest maken hun eigen magazine in het Nederlands

Op 27 maart verscheen de tweede editie van het nieuwe magazine ‘Dit is Diest’. ​
‘Dit is Diest’ is een magazine dat, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Diest, geschreven wordt in het Nederlands door een redactieteam van anderstalige cursisten van CVO Volt. ​ Het brengt in korte en geïllustreerde artikels in eenvoudig Nederlands interviews met anderstaligen, agendatips en informatie over toffe plekken. Op die manier wordt het Nederlands bij anderstalige Diestenaars gestimuleerd.


Krant voor en door anderstalige Diestenaars

Het redactieteam van Dit is Diest bestaat uit 7 vrouwen en 1 man die komen uit Palestina, Senegal, Polen, Azerbeidzjan, Iran en België. Het team wordt begeleid door Sara Bosmans, leerkracht Nederlands als tweede taal bij CVO Volt. ​
Ze volgen elke maandag drie uur les via een open module van CVO Volt. Zo denken ze niet alleen samen na over de inhoud, maar ook over hoe het magazine eruit moet zien. Ze volgden ook een opleiding van een redacteur van Wablieft over duidelijke artikels schrijven.

In elk nummer verschijnen er korte en lange interviews met anderstaligen die in Diest wonen, werken of studeren, agenda-tips, info over toffe plekken in Diest en een fotowedstrijd, antwoorden op vragen en problemen van anderstaligen en een rubriek waarin een anderstalige voor het eerst iets gaat doen, zoals bv. fietslessen volgen.
Het redactieteam wordt ondersteund door een fotografe uit Diest en werkt nauw samen met de stad Diest om alle partners die zich richten tot anderstaligen te kunnen bereiken. Het magazine wordt tijdens het schooljaar om de 2 maanden gratis verspreid.

Voorpagina van Dit is Diest
Voorpagina van Dit is Diest

“Het magazine wordt op meer dan 13 plaatsen in Diest verdeeld. We werken er ook in het CVO zelf mee in andere klassen die Nederlands leren. Een grote sterkte van het magazine is dat het zo herkenbaar is voor velen. De inhoud van de krant bevat een antwoord op directe vragen van de cursisten. Ze leren dan ook bij op alle vlakken omdat ze zelf deze informatie opzoeken, activiteiten gaan uittesten, interviews afnemen en er dan zelf een tekst over schrijven. Kortom, het project zorgt voor veel oefenkansen Nederlands in verschillende contexten en draagt ook bij tot digitale geletterdheid”, zegt Sara Bosmans, hoofdredacteur van ‘Dit is Diest.’

“‘Dit is Diest’ is de krant voor en door Diestenaars die Nederlands leren”, zegt Monique De Dobbeleer, schepen van welzijn van Diest. “Door mee te werken aan de inhoud en de vorm van de krant, oefen je op een praktijkgerichte manier de Nederlandse taal. We kijken ook naar wie we extra kunnen stimuleren om in het Nederlands te lezen. Hier mikken we niet enkel op anderstalige lezers, maar ook op personen die niet de kans hebben gekregen om lang naar school te gaan. Ik kijk al uit naar de volgende editie.”


Magazines in vier gemeenten laten anderstaligen met elkaar communiceren
in Nederlands

De stad Diest en CVO Volt kregen een subsidie van 2.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Zo kunnen ze de druk, de lay-out en de fotografe van de krant bekostigen. De provincie betaalt ook de vorming van Wablieft en een start- en redactievergadering door de oprichter van het project, Innocent Harerimana, hoofdredacteur van ‘TIP krant: de wereld in jouw buurt.’

“Met elkaar kunnen communiceren is belangrijk in onze samenleving. Deze subsidies hebben bij uitstek een sociaal doel. Het project in Tienen sprak ons erg aan en daarom hebben we beslist het project dit schooljaar in 3 andere gemeenten uit te testen, namelijk in Diest, Leuven en Vilvoorde. Elke gemeente heeft zijn eigen aanpak en dat maakt het zeer interessant. Na evaluatie van de testprojecten bekijken we of en hoe we het project ook in andere gemeenten van Vlaams-Brabant kunnen verspreiden”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

OP 27 maart werd de nieuwe editie van 'Dit is Diest', het magazine voor en door anderstalige Diestenaars, voorgesteld
OP 27 maart werd de nieuwe editie van 'Dit is Diest', het magazine voor en door anderstalige Diestenaars, voorgesteld

“Ik ben zeer trots dat onze krant in Tienen de inspiratiebron geworden is voor de drie testprojecten. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen om het project ook in andere gemeenten te laten uitrollen. Het is belangrijk om zo veel mogelijk oefenkansen Nederlands te creëren en ik help andere gemeenten daar dan ook graag bij”, zegt Innocent Harerimana, werkzaam bij het Agentschap Integratie en Inburgering en oprichter van de feitelijke vereniging Taal in Praktijk.


Meer info: Dit is Diest - magazine van en voor wie Nederlands leert | Stad Diest

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Monique De Dobbeleer

Schepen, Stad Diest

Sara Bosmans

Leerkracht, CVO Volt

Innocent Harerimana

Directeur, Taal in Praktijk

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 


 




 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be