Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren
Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.
Grote uitdagingen in de fruitsector
België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit er onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. Doordat de bewaarcondities niet specifiek zijn per fruitpartij, treden er soms grote verliezen op. Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak een chemische stof die de rijping remt. Deze chemische stoffen zijn echter niet toegelaten in de bioteelt. Vandaag staat de sector voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten.
Innovatieve bewaarmethode voor appels en peren
In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen.
Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan 100% biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme, dynamisch geregelde atmosfeer bewaartechnologie (DCA) biedt hier een oplossing voor.
“Fruit ademt”, legt Niels Bessemans, CEO & CTO van Optiflux uit. “Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces”.
Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold.
100% biologisch én energiebesparend
Op wereldniveau gaat 45% van de verse groenten en fruit verloren zonder te worden geconsumeerd. Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk.
De slimme technologie behoudt niet alleen kwaliteitsparameters zoals hardheid en kleur optimaal tijdens de bewaring, maar ook na de consumentenaankoop, thuis in de fruitschaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om bio-fruit het jaar rond te bewaren.
Doordat tijdens zo'n innovatieve DCA-bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weg gekoeld. Hierdoor wordt er zo’n 15% op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.
Provincie steunt innovatie
“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Digifruit is hier een mooi, innovatief en energiebesparend voorbeeld. Het project kreeg daarom een toelage van 102.770 euro”.
Op 10 mei is er een studieavond over ‘Fruitbewaring in de toekomst’.
Inschrijven kan via https://forms.gle/ioZBikcE4taN84Uk9
Meer info: Innovatiesubsidie (vlaamsbrabant.be)
Ann Schevenels
Niels Bessemans
Jan Van der Velpen
Pierre Faché
Frank Ilsbroux