Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.


Grote uitdagingen in de fruitsector

België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit er onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. Doordat de bewaarcondities niet specifiek zijn per fruitpartij, treden er soms grote verliezen op. Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak een chemische stof die de rijping remt. Deze chemische stoffen zijn echter niet toegelaten in de bioteelt. Vandaag staat de sector voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten.


Innovatieve bewaarmethode voor appels en peren

In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. ​
Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan 100% biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme, dynamisch geregelde atmosfeer bewaartechnologie (DCA) biedt hier een oplossing voor. ​

“Fruit ademt”, legt Niels Bessemans, CEO & CTO van Optiflux uit. “Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces”.

Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold.

100% biologisch én energiebesparend

Op wereldniveau gaat 45% van de verse groenten en fruit verloren zonder te worden geconsumeerd. Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk. ​
De slimme technologie behoudt niet alleen kwaliteitsparameters zoals hardheid en kleur optimaal tijdens de bewaring, maar ook na de consumentenaankoop, thuis in de fruitschaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om bio-fruit het jaar rond te bewaren.

Doordat tijdens zo'n innovatieve DCA-bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weg gekoeld. Hierdoor wordt er zo’n 15% op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.

Provincie steunt innovatie

“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Digifruit is hier een mooi, innovatief en energiebesparend voorbeeld. Het project kreeg daarom een toelage van 102.770 euro”.

Op 10 mei is er een studieavond over ‘Fruitbewaring in de toekomst’.
Inschrijven kan via https://forms.gle/ioZBikcE4taN84Uk9

Meer info: Innovatiesubsidie (vlaamsbrabant.be)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jan Van der Velpen

Zaakvoerder, Fruitbedrijf Jan en Patrick Van der Velpen

Pierre Faché

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be