De Wijnpers in Leuven wordt Levend Erfgoedhof

Opleiding dierenverzorgingstechnieken is een succes


De provinciale school De Wijnpers in Leuven huisvest unieke lokale dierenrassen, zoals hoender- en konijnenrassen, Vlaamse geiten en een kudde Ardense voskopschapen. Daarvoor ontvangt de school nu de titel van Levend Erfgoedhof. Door de integratie van deze erfgoeddieren in het landbouwonderwijs bevordert De Wijnpers de biodiversiteit, het cultureel erfgoed en duurzame landbouwpraktijken. Sinds dit schooljaar biedt De Wijnpers ook de opleiding dierenverzorgingstechnieken aan. Deze opleiding leidt leerlingen op tot deskundigen in het verzorgen van dieren, met vaardigheden die zowel onmiddellijk inzetbaar zijn in de beroepspraktijk als in van groot nut zijn in verdere studies. ​

De provinciale school De Wijnpers in Leuven heeft een studieaanbod land- en tuinbouw. In functie van deze opleiding huisvest de school dieren, zoals hoender- en konijnensoorten, Vlaamse geiten en een kudde Ardense voskopschapen. Al deze dieren zijn rasconform, wat betekent dat ze voldoen aan de rasstandaarden van ons Levend Erfgoed. Daardoor ontvangt de school nu de titel van Levend Erfgoedhof. Daarmee is De Wijnpers het 3de Levend Erfgoedhof van Vlaams-Brabant en het 15de van Vlaanderen.

“De motivatie van onze school om een Levend Erfgoedhof te worden, is geworteld in de overtuiging dat het behoud van levend erfgoed een grote educatieve meerwaarde biedt. Door de integratie van erfgoeddieren en traditionele technieken in ons onderwijsprogramma bevorderen we biodiversiteit en cultureel erfgoed. Dit draagt niet alleen bij aan duurzame landbouwpraktijken, maar ook aan de bewustwording en betrokkenheid van onze leerlingen bij het behoud van historische tradities en genetische diversiteit. Op deze manier investeren wij in de toekomst van zowel landbouw als cultureel erfgoed en zetten wij tradities succesvol verder, zoals we dat ook gedaan hebben met de heropleving van de wijnbouw op onze campus", zegt Bart Van den Bosch, directeur van De Wijnpers.

De Wijnpers in Leuven ontving het label 'Levend Erfgoedhof'
De Wijnpers in Leuven ontving het label 'Levend Erfgoedhof'

“Sinds dit schooljaar biedt onze school de opleiding ‘Dierenverzorgingstechnieken’ aan. Deze opleiding, in de dubbele finaliteit, leidt leerlingen op tot deskundigen in het verzorgen van dieren met vaardigheden die zowel in de beroepspraktijk als in verdere studies van groot nut zijn. De opleiding richt zich op praktische en theoretische kennis waarbij de leerlingen leren over het welzijn en de verzorging van dieren, beheren van dierenverblijven en het gebruik van traditionele technieken, gecombineerd met moderne inzichten”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor dierenwelzijn.

 

Meer info over Levende Erfgoedhoven: https://sle.be/de-kijker/de-levend-erfgoedhoven
Meer info over de opleiding Dierenverzorgingstechnieken: https://dewijnpers.be/studieaanbod.php?pakket=137

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Pascal De Geyter

SLE Buitendienst, Stichting Levende Erfgoed

Bart Van den Bosch

Directeur De Wijnpers, Provincie Vlaams-Brabant

Annemie De Turck

Dierenwelzijn, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be