De Wijnpers heeft hoogste maaiveld van Leuven
Leerlingen helpen met aanleg groendak

Op 20 maart liet de provinciale school De Wijnpers in Leuven een groendak van 420 vierkante meter aanleggen op het klasgebouw voor land- en tuinbouw. Hiermee zet de school niet alleen in op meer biodiversiteit via de infrastructuur, maar speelt ze ook in op de uitdagingen van klimaatverandering, zoals langere droogteperiodes, hittegolven en hevigere regenbuien.
Leren door te doen: een dak als groene leerschool
Leerlingen uit de studierichtingen ‘Groenaanleg en -beheer’ en ‘Natuur- en groentechnieken’ werken actief mee aan de aanleg en het onderhoud van het groendak. Onder begeleiding van hun leerkrachten nemen ze verschillende taken op zich: van de dakopbouw en het aanbrengen van substraat tot het inzaaien en aanplanten van inheemse planten.
“Dit ervaringsgericht leren biedt hen een mooie kans om duurzame technieken in de praktijk te brengen en kennis op te doen over groendaken en klimaatadaptieve oplossingen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor onderwijs en leefmilieu.

Een multifunctioneel ecosysteem op hoogte
Het intensieve groendak werd ontworpen volgens de principes van permacultuur en combineert biodiversiteit met innovatieve technieken. De beplanting is zorgvuldig afgestemd op de aanwezige natuurwaarden en varieert op basis van substraatdikte, die op sommige plaatsen tot 80 centimeter gaat, en de oriëntatie van het dak. Bloemen, kruiden en gewassen groeien er door elkaar, afgewisseld met heesters en waterpartijen, allemaal binnen de draagkracht van het gebouw.

Blikvangers op het dak
Naast de rijke vegetatie en ecologische meerwaarde biedt het groendak ook ruimte voor enkele innovatieve projecten, zoals
- een bijenburcht: een constructie met lokale zanderige leemgrond en circulaire bouwmaterialen om solitaire bijensoorten, zoals de zand- en groefbij, aan te trekken.
- Een wijnranken-experiment: een testproject waarbij druivenranken op het dak groeien als levend erfgoed, een knipoog naar de historische Wijnpersgebouw en de wijnbouw op de site.
“Met dit groendak zet onze school opnieuw een stap vooruit in duurzaam en innovatief onderwijs. De combinatie van ecologie, klimaatbewustzijn en praktijkgericht leren maakt van dit project een inspirerend voorbeeld voor andere scholen en organisaties”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.
Dit initiatief kadert in het project ‘Natuur-inbouw’ dat Europese steun geniet via Interreg Vlaanderen-Nederland.
Meer info: Natuur-inbouw | Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens
Bart Van den Bosch
Magalie Van Lishout
Frank Ilsbroux