De kracht van groen
Meer natuur verhoogt welzijn in 11 zorginstellingen
De natuur heeft positieve effecten op ons fysieke en mentale welzijn. Groen brengt rust en verlaagt stress en pijn. Dit effect is het sterkst bij kwetsbare groepen. Daarom vergroende Regionaal Landschap Dijleland de terreinen van 11 zorginstellingen in Bierbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout en Oud-Heverlee. Dit project, ‘De kracht van groen’, kreeg de steun van de provincie Vlaams-Brabant en subsidies van Platteland Plus.
Groen verhoogt welzijn in de zorg
De natuur heeft positieve effecten op ons fysieke en mentale welzijn. Wetenschappelijke studies tonen aan dat vertoeven in de natuur mensen tot rust brengt, stress verlaagt, het genezingsproces van zieken versnelt en pijn draaglijker maakt. Natuur zet mensen ook aan tot bewegen en ontdekken.
Het effect van de natuur op iemands gezondheid is bovendien het sterkst voor de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met een langdurige ziekte, psychiatrische aandoening of een handicap.
“Maar voor mensen in zorgvoorzieningen is het niet eenvoudig om de instelling te verlaten en de natuur op te zoeken. Het alternatief is dus om de natuur naar de zorginstellingen te brengen. De huidige omgevingsaanleg van deze voorzieningen dateert vaak uit de tijd dat men instellingen bekeek als een gesloten, veilige haven, afgeschermd van de buitenwereld. Saaie grasvelden en massieven met groenblijvende heesters voeren dan ook dikwijls de boventoon”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor het platteland.
“De inzichten zijn ondertussen veranderd. Instellingen willen hun bewoners nu stimuleren om buiten in het groen te vertoeven. Om er tot rust te komen. Maar ook om actief bezig te zijn via therapeutische activiteiten, zoals moestuinieren, kruiden of bloemen kweken, helpen bij tuinonderhoud en verzorging van dieren. Het komt er dus op aan om toegankelijk belevingsgroen op het eigen domein te ontwikkelen en te zorgen voor kwalitatief zichtgroen”, zegt An Devroey, projectmedewerker van Regionaal Landschap Dijleland.
De kracht van groen in het Dijleland
Voor een zorginstelling is het echter niet evident om vergroening op eigen houtje te realiseren.
Regionaal Landschap Dijleland kon dankzij 123.240 euro subsidies van Platteland Plus 11 zorginstellingen ondersteunen bij het hele traject.
Met dit project, ‘De kracht van groen’, werd de vergroening gerealiseerd in:
- Ons Tehuis Brabant in Kampenhout met ingroening van de onthaalzone en vergroening van de belevingstuin
- WZC Molenstee in Kampenhout met de ingroening van de binnentuin, de aanleg van een bewonerstuin en de onthaalzone
- Rozemarijn in Haacht met de ingroening van de tuin en de omvorming tot belevingstuin
- Zorg- en belevingstuin Marmiche in Kampenhout met de aanplant van hagen, heggen en dreef en de aanleg van een bloemen- en dierenweide
- Blindenzorg Licht en Liefde in Herent met de aanplant van hoogstamfruitbomen en een houtkant
- Woonzorgzone De Kouter in Blanden (Oud-Heverlee) met de aanplant van hagen, heggen en 66 schaduwbomen
- Oostrem in Herent met de aanleg van een rust- en fruittuin
- De Kampenhoeve STER in Kampenhout met de aanplant van een heg rond de weide voor Plan B jongerenproject
- WZC Keyhof in Huldenberg met de ingroening van de binnenplaats en de omgeving van het bistroterras
- WZC Ter Meeren in Neerijse (Huldenberg) met de aanleg van een dementietuin bij een wooneenheid
- Sint-Kamillus in Bierbeek met de aanplant van een houtkant, bosrand en schaduwbomen
Gunther Coppens
An Devroey
Frank Ilsbroux